Fellegi megoldáscsomag nélkül megy Moszkvába

Nem viszi magával az orosz fél által várt, több hazai céget és a magyarországi energiaellátást is érintő „megoldáscsomagot” Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter kedden kezdődő moszkvai útjára - értesült a Világgazdaság.
MTI-Eco, 2010. november 9. kedd, 08:56
Fotó:

A lap szerint a miniszter szerdai és csütörtöki, Viktor Zubkov miniszterelnök-helyettessel folytatandó tárgyalásain egyrészt az orosz Szurgutnyeftyegaz 21,2 százalékos Mol-pakettjének visszavásárlási módjáról kíván puhatolózni, másrészt ki kívánja kövezni Orbán Viktor útját orosz kollégájához, Vlagyimir Putyinhoz.

A Mol kapcsán a legutolsó hivatalos orosz állásfoglalás az volt, hogy a pakett nem eladó, szakértők szerint azonban nem kizárt, hogy a közlés csak a vételár felhajtását célozta. Azonban a Molról és más nyitott ügyekről is nehezebb lesz egyezkedni, mivel a válságadó bevezetése miatt jelentős mértékben megromlottak Magyarország tárgyalási pozíciói - írta a lap, amelynek szakmai körökben azt mondták: az árbevételre vetített adó ellehetetleníti az itteni Gazprom-érdekeltségeket, és fennáll a veszély, hogy e cégek - a Panrusgáz és a Centrex - számára a bankok nem nyitják meg a következő havi szállításhoz szükséges akkreditívet. Ha pedig nincs pénz, nincs gáz sem. 

Nyilván javítaná az orosz fél megegyezési hajlandóságát, ha a válságadó nem vonatkozna a Gazprom-érdekeltségekre - jegyzi meg a Világgazdaság. 

A lap emlékeztet arra, hogy a magyar-orosz megoldáscsomagnak ki kell térnie a hosszú távú gázimport-megállapodás meghosszabbításának előkészítésére is, emellett egyeztetni kell a Malév oroszországi tartozásának rendezéséről, esetleges elengedéséről, valamint a Déli Áramlat magyar szakaszának előkészítéséről is.

HOZZÁSZÓLÁSOK