Fellegi: nem költöttük el a pénzt

A Mol-pakett megszerzése már középtávon is megtérülő befektetés lehet, nem csupán energiapolitikai, hanem vagyongazdálkodási lépés is, ami mind gazdaságpolitikailag, mind külpolitikailag megtérülhet - mondta Fellegi Tamás fejlesztési miniszter egy budapesti háttérbeszélgetésen. A pénzt nem elköltöttük, hanem nagyon komoly vagyonelemet szereztünk vissza - fogalmazott.
Almás Andor, 2011. május 25. szerda, 14:37
Fotó: Napi.hu

Szeretnénk reagálni arra a számos jogos kérdésre, amelyeket akár a szakértők, akár az ellenzék felvetett a tegnapi bejelentéssel kapcsolatban; tegnap erre nem volt idő, ezért most használom ki az alkalmat, hogy e nagy jelentőségű üzlet hátteréről tájékoztatást adjak - kezdte mondandóját Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter egy szerdai héttérbeszélgetésen.

Amint arról a Napi Gazdaság beszámolt, Orbán Viktor miniszterelnök kedd délután bejelentette 22 400 forint körüli részvényárfolyamon vásárolta meg a magyar állam a Szurguttól a Mol 21,2 százalékos részvénycsomagját. A vételár így 1,88 milliárd euróra rúg, amit az állam a korábban lehívott IMF hitelből fedez.

Magyarország egyike azon nagyon kevés Európai Uniós országnak, ahol az energiaszektorban az államnak semmilyen tulajdonosi szerepe nem volt mostanáig a villamosenergiaszektor kivételével - fogalmazott a miniszter.

A tárcavezető szerint két nagyon fontos esemény rázta fel az elmúlt időben az EU energiapiacát, egyrészt az orosz-ukrán gázválság, másrészt a közel-keleti országokban zajló folyamatok. Ezzel alapvetően megváltozott az EU hozzállása az energiához.

Ezzel párhuzamosan Fellegi szerint a kormány a kezdettől fogva azt kommunikálta, hogy az energiaellátás biztonsága, a források diverzifikálása, az energiatakarékosság fő szempontot jelent a politikájában. Mostanáig ezt szinte csak szabályozói eszközökkel tudta a magyar állam megtenni, a mostani lépés azonban ebben alapvető változást hoz - fűzte hozzá.

A pénzt nem elköltöttük, hanem nagyon komoly vagyonelemet szereztünk vissza; ez a pénz megvan egy nagyon jelentős vagyon formájában - fogalmazott a miniszter az ügylet kapcsán. A Mol-pakett megszerzése már középtávon is megtérülő befektetés lehet, ami nem csupán energiapolitikai, hanem vagyongazdálkodási lépés is, ami mind gazdaságpolitikailag, mind külpolitikailag megtérülhet - mondta.

Az ügylet lezárásához még hátravan egy nagyon fontos lépcsőfok, a kifizetéshez és a tulajdonszerzéshez ugyanis parlamenti jóváhagyásra van szükség, amelyre hamarosan sor kerülhet.

A tranzakció nem befolyásolja az adósságszintet, nem nő miatta a hiány és nincs szükség újabb hitelfelvételre - közölte a miniszter, hozzáfűzve, hogy a Valutaalap (IMF) állásfoglalása szerint is joga van a magyar államnak ebből a pénzből gazdálkodni, ezért nyugodtan megtehettük. Ez egy tőzsdén kívüli tranzakció volt, a kormány nem tőzsdézik - fogalmazott.

Örömmel olvastam, hogy a szakértők többsége szerint a magyar állam jó üzletet kötött, az üzletet a megelőző három hónap átlagárán kötöttük - mondta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter. Az ügyletnek pozitív hatásai lehetnek a más állami vállalattal, jelesül az MVM-el elérhető szinergiák - tette hozzá. Sikeres vállalatban tulajdont szerezni jó üzlet - mondta.

A tíz százalékos szavazati korlát esetleges feloldására vonatkozó kérdésre a miniszter annyit válaszolt, hogy a stratégiai jelentőségű nemzeti vállalatokat védjük. Szavai szerint a Mol alapszabálya szerint fogják gyakorolni a tulajdonosi jogaikat. (A PSZÁF szakvéleménye szerint, amíg fennál a tíz százalékos szavazati korlát a Mol alapszabályában, addig nem kell kötelező ajánlatot tenni a többi részvényre.)

A miniszter elmondása szerint korábban nem tárgyaltak a Szurguttal az adásvételről - csak a társaság bejegyzéséről, ezért nem is foglaltak állást ebben a kérdésben.

A miniszter elmondása szerint a horvátországi fejleményeket horvát belügynek tekintik.

(A cikk szerzője rendelkezik Mol részvényekkel.)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2011.05.25 14:56

Momentán ez úgy müködik, hogy bárhol pénzt lát az állam azt azonnal lenyulja, legyen az az Mnb ben, vagy vállalati profitokban vagy nyugdijkasszában.. aztán szépen valamire el is költi aminek semmi de semmi köze az államadósság visszafizetéséhez pedig már az alkotmány is kötelezi őket !!!

Ettől még üsse kavics vegyük meg, de kéretik a Molból kipréselni az osztalékot, mert nemár az adófizetők fizessék a kamatokat a hitel után !!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html