A kormány a hivatalos IMF-tárgyalások mielőbbi megkezdésére és lezárására törekszik, hiszen közös érdekünk, hogy a magyar gazdaság fenntartható államháztartás mellett fenntartható növekedési pályára álljon - mondta Fellegi Tamás, az IMF-tárgyalódelegációt vezető tárca nélküli miniszter a Portfolio.hu csütörtöki makrokonferenciáján.

Az eljárásokban felvetett témák közel 90 százalékában megegyezés született - jelentette ki a kötelezettségszegési eljárásokról. A kormány megküldte a joszabálytervezeteket az Európai Központi Banknak (ECB) és az Európai Bizottságnak (EB), és a kormány készen áll az egyeztetésre.

Olli Rehn pénzügyi biztos ún. adminisztratív levélben foglalta össze a jegybanktörvénnyel kapcsolatos, a kötelezettségszegési eljárás által nem érintett kifogásokat - ez azért fontos Fellegi szerint, mert a magyar kormány eddig nem kapott írásos tájékoztatást Brüsszeltől a hiteltárgyalások előfeltételeiről.

Nincs időhúzás, nincs csúszás

A tárgyalások lezárultával a kormány haladéktalanul beterjeszti a törvénymódosításokat a parlamentek. Fellegi hangsúlyozta, hogy az EU kifogásai alapvetően politikai és jogtechnikai jellegűek.

Leszögezte: meg akarunk és meg is fogunk állapodni, ehhez a partnereknek is asztalhoz kell ülnie, ám ehhez bonyolult jogi kérdésekről kell megállapodnunk. Mind az EB, mind a magyar kormány az ilyenkor szokásosnál gyorsabban végezte el feladatát, nincs időhúzás, nincs csúszás - hangsúlyozta.

A szuverenitásból nem enged a kormány

Aláhúzta ugyanakkor, hogy a nemzeti érdekek és a nemzeti szuverenitás védelmét sem fogjuk feladni, nem nyugszunk bele, hogy hazánk legyen az egyetlen olyan tagállam, amely ne fordulhatna bírósághoz az őt ért kifogások kapcsán. Nem nyugszunk bele, hogy olyan tárgyalási előfeltételek legyenek, amelyek kettős mércét jelentenek és sértik szuverenitásunkat - fogalmazott.

Elkötelezettek vagyunk a piaci finanszírozás mellett és nincs szükség az EU/IMF-források azonnali lehívására - ez a biztosíték ad lehetőséget arra, hogy a forint árfolyama stabilizálódjon, a hozamok csökkenjenek, az adósságterhek csökkenjenek - mondta Fellegi.

Az állampapírhozamok csökkenése nyomán csökkenhet a vállalati és lakossági hitelek kamata. Bízunk abban, hogy a bankszektor a kamatok csökkenését épp olyan aktívan közvetíti, mint az emelkedést.

Lesznek ütközési pontok

Számos olyan téma, megoldási javaslat lesz a tárgyalásokon, ahol ütközni fogunk, mert úgy ítéljük meg, hogy sértenék az ország érdekeit, mint például a középosztály teherviselése vagy a közteherviselés kérdései. Az álláspontok között jelentős, áthidalhatatlan eltérés nincs - hangsúlyozta Fellegi. Hozzátette: a politikai jellegű előfeltételek után a gazdasági feltételek várhatóan a tárgyalásokon a megszokott tempóban egyeztethetők a felek között.

Az a törekvésünk, hogy ne menjünk ki a megszokott időkeretből - a tárgyalásokat akár ma megkezdhetjük, szakértőink felkészültek, tudjuk, ki fog kivel tárgyalni. Mindannyian hiteles, a piaci szereplők számára kiszámítható feltételek, a megingott piaci bizalom helyrállításában, a növekedés beindításában vagyunk érdekeltek.

Alábecsülték a piaci reakciókat

Fellegi elismerte: alábecsülték a pénzpiaci reakciók mértékét, az érdekeikben sértett gazdasági lobbik erejét, nem számoltak a külső és belső piaci bizalom ilyen mértékű megrendülésével.

Arra a kritikára, hogy nincs ütemterv, ki mikor kivel tárgyal, Fellegi azt mondta, korai és hiteltelen volna egy jövőbeni megállapodás feltételeit latolgatni, erről nem üzenni kell az EU/IMF-nek, hanem a tárgyalóasztalnál kell megállapodni.

Az EU/IMF-tárgyalások tematikája világos, hiszen rendelkezésünkre áll az országjelentés, az ajánlások, a túlzottdeficit-eljárással kapcsolatos anyagok, a növekedési kilátásokkal kapcsolatos uniós anyagok.

A témák a következők:

  • a költségvetés fenntarthatóságának elemei,
  • az szja és a társasági adó összefüggései,
  • a közösségi közlekedés fenntartható finanszírozása, a MÁV és a BKV hatása a költségvetésre,
  • a különadók,
  • az önkörmányzati adósság,
  • a megújítás előtt álló konvergenciaprogram,
  • az egyszeri tételek és strukturális reformok értelmezése az alkalmazása a költségvetési számokban,
  • a Széll Kálmán terv esetleges megújítása.