Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kereskedelmi ingatlan-tanácsadó cég iparági tapasztalatai szerint a kiskereskedelem szereplői határozottan támogatják a törvény visszavonását. A CBRE az elmúlt 12 hónapban a kiskereskedelem erős bővülését és a nagy budapesti plázák jelentős forgalom-növekedését tapasztalta, mindazonáltal a nagy bevásárlóközpontok pénteken és szombaton saját kapacitásaikon túl működtek. Ez egyértelmű bizonyítéka volt annak, hogy Budapest kiskereskedelmi infrastruktúrája nem tud megbirkózni a kereslet vasárnapról más napokra történő elmozdulásával.

Mindenkinek kedvezhet

A szórakoztató szolgáltatásokkal rendelkező bevásárló-központokat sújtotta leginkább a boltzár, mert vasárnap hagyományosan a második legforgalmasabb napja a hétnek. A törvény visszavonása várhatóan tovább erősíti mind a kereskedők forgalmának, mind a látogatók számának növekedését 2016 során és több, a boltzár okozta operatív problémát is megold - kalkulál a társaság.

Budapest bevásárló-utcáin lévő üzletekben a külföldi turisták vásárlásai a forgalom 50-90 százalékát jelentik. A CBRE arra számít, hogy a Budapestre érkező turisták számának egyenletes növekedése mellett a kereskedők forgalma és a vásárlók száma is bővülni fog a vasárnapi nyitva tartás visszatérésével. Hasonló bővülés várható a nyaraló-központokban is.

A prosperáló bevásárló-központok valószínűleg visszatérnek a korábbi nyitvatartási rendhez, azonban pénteki és szombati hosszított nyitva tartás várhatóan a jövőben is megmarad, mivel igen népszerűnek bizonyult. A kevésbé látogatott központok esetében viszont a rövidebb vasárnapi nyitva-tartás eredményezheti az optimális hatékonyságot.