Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Ebben az évben már a 2004-eshez hasonló nagyságú területen folyhat ökológiai gazdálkodás Magyarországon. Az elmúlt öt évben ugyanis folyamatosan csökkent mind az ellenőrzött területek nagysága, mind a vállalkozások száma – tudta meg a Világgazdaság Roszík Pétertől.

A hazai biogazdálkodás 95 százalékát ellenőrző Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ügyvezetője a visszaesést annál szomorúbbnak tartja, mivel Magyarországon rendelkezésre állna elegendő munkaerő, kellő szaktudás, ráadásul az ország talaja sem annyira szennyezett, mint Nyugat-Európában. A lap mai számában megjelent cikk szerint a stagnálás alapvető oka az európaihoz képest bonyolult szabályozás, illetve promóciós források hiánya.

Ráadásul a válság sem nagyon érintette a hazai piacot: vagy nem annyira árérzékenyek a fogyasztók, vagy áldozatok árán, de előteremtik a drágább, ám számukra szükséges termékek árát – tudta meg a lap.

A hazai biogazdálkodók termelésük 80-85 százalékát szállítják exportra, hagyományos piacukon Roszík Péter szerint lassan visszarendeződik a válság előtti helyzet, a fő különbség annyi, hogy míg eddig teljes gazdaságok állományát „vásárolták be”, most kisebb tételekben talál vevőre a termék. Több nemzetközi szervezet azonban komoly fellendülést vár a szektorban, amennyiben a növényvédő szerkhez szükséges kőolaj ára újból növekedésnek indul.