Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tavalyihoz képest 1, az előző negyedévhez képest 3 pontot csökkent, így az index 68 pontot vett fel decemberben. A mérőszám azt fejezi ki egy 100 pontos skálán, hogy a munkavállalók mennyire bíznak abban, hogy jelenlegi foglalkoztatójuk hosszú távon is munkalehetőséget biztosít majd számukra.

A megkérdezettek körében 94 pontot mértek azzal kapcsolatban, hogy mennyire bíznak a jelenlegi munkahelyük fennmaradásában. A megelőző két évben ez az érték 91, illetve 88 pontot vett fel. Az a részmutató, amely arra kérdez rá, hogy a munkavállalók mennyire érzik biztosnak a jelenlegi pozíciójukat, 2018 decemberében 92, előtte lévő évben 88, míg 2016-ban 84 pontot vett fel. Az újbóli elhelyezkedés esélyével kapcsolatban is emelkedő a tendencia, mivel a tavalyelőtti 43 és a tavalyi 46 és után 52-re ugrott ez a részmutató.

A jelek szerint a magyar munkavállalók optimizmusa a munkahelyük és a saját pozíciójuk kapcsán továbbra is rekordmagas. Az újbóli elhelyezkedés megítélésével kapcsolatos bizakodó hozzáállás csak minimálisan esett vissza az őszi eredményekhez képest, ugyanakkor tavaly ez is sokat emelkedett" - mondta Kiss Márk István, a BNP Paribas Cardif biztosító vezérigazgatója.

A férfiak és nők 82-82 százaléka úgy érzi, hogy több mint 5 évig megmarad az állása, illetve a férfiak 83 százaléka és a nők 80 százaléka látja biztosnak a saját pozícióját a jelenlegi munkahelyén.

Azoknak a munkavállalóknak, akik ennél rövidebb időre látják biztosnak a munkahelyüket, 33 százaléka attól tart, hogy a cég megszűnik, 18 százalékuk pedig úgy látja, hogy nincs elég szakember, illetve a cég nem találja meg a megfelelő kollégákat. Csaknem egyharmaduk azt jósolja, hogy nagy eséllyel leépítés várható, amelynek során tőle is megválnak; nagyjából ekkora arányban válaszolták azt az interjúalanyok, hogy saját maguk szeretnének új munkahelyre kerülni, ami a korábbi negyedévhez képest már 3 százalékpontos esést jelent.

A korcsoportok közül a negyvenes korosztály némileg optimistább a többi csoporthoz képest, mivel 71 pontot ért el, szemben a 18-29, illetve 30-39 közöttiekhez képest: mindkét korcsoportban 68-68 pontot vett fel az index, míg az 50-59 éves korcsoportnál 69, a 60 felettieknél pedig 60 pontot regisztráltak, csakúgy mint a megelőző évben.

Az iskolai végzettség alapján továbbra is a diplomások és az érettségivel rendelkezők alkotják a legbizakodóbb csoportot 72 és 69 ponttal, utánuk 68 ponttal következnek szakmunkás papírral rendelkezők, tőlük jócskán lemaradva, 60 ponttal a legfeljebb 8 osztályt végzettek jönnek.