A mérés - a sajátos nevelési igényű tanulók egy szűk csoportját kivéve - minden 6., 8. és 10. évfolyamos tanulónak kötelező, így idén 2 654 iskola 3 574 telephelyén összesen 267 449 diák vesz benne részt: a 6. évfolyamból 93 379-en, a 8.-ból 87 880-an, a 10.-ből pedig 86 190-en.

Az országos kompetenciamérés célja a vizsgált évfolyamokon tanulók szövegértési képességének és matematikai eszköztudásának teljes körű feltérképezése, ezért a feladatsorok a vizsgált területeket részletesen lefedő, különböző nehézségű kérdésekből állnak.

Annak érdekében, hogy összehasonlíthatóvá váljon az azonos vagy hasonló körülmények között élő diákokat oktató iskolák pedagógiai teljesítménye, az országos kompetenciamérést a tanulók családi hátterének vizsgálata egészíti ki. Ennek keretében az OH kérdőívet juttat el a diákok közvetítésével a szülőkhöz. A tanulói kérdőív kitöltése önkéntes és név nélküli.

A kérdőívek adataiból képzett, az iskolák tanulóinak szociokulturális hátterét megjelenítő családiháttér-index segítségével jobban megmutatkozhat azon iskolák értékes pedagógiai munkája is, amelyek nehezebb körülmények között élő vagy gyengébb képességű tanulókkal foglalkoznak.

Az országos kompetenciamérés korábbi eredményei nyilvánosak, elérhetők az OH honlapján.

Fotó forrása: Shutterstock