Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A KSH már kipostázta annak a tízezer, véletlenszerű mintavétellel kiválasztott, 15 évesnél idősebb magyar lakosnak a felkérő levelet, akik szeptember 16. és december 16. között négy témakörben válaszolhatnak az egészségi állapotukat, életmódjukat, táplálkozási szokásaikat illető kérdésekre. A válaszadás önkéntes, személyesen, a KSH kérdezőbiztosainak felelve, vagy a hivatal internetes felületén is lehetséges - ismertette a kereteket a KSH mai sajtótájékoztatóján Tokaji Károlyné, a KSH egészségügyi statisztikai osztályának vezetője. A vizsgálatba 510 települést, Budapesten belül pedig az összes kerületet bevonták. A felmérés történetében először 15 évesnél fiatalabbra vonatkozó kérdéseket is tartalmaz a kérdőív.

Mire jó az ELEF?

Az uniós jogszabály által meghatározott kutatásra immár harmadik alkalommal került sor, az első kettőt 2009-ben és 2014-ben végezték el. Az egységes uniós módszertant követő azonos kérdőívet alkalmazó ELEF adatai nemzetközi összehasonlításra is alkalmasak. Az így nyert statisztikák támpontjai lehetnek az egyes országok egészségpolitikai intézkedéseinek, az egészségügyi ellátórendszer alakításának, kulcsfontosságúak az egészségüggyel, egészségmegőrzéssel kapcsolatos kutatások szempontjából - mondta az osztályvezető.

A kérdőív kérdései négy fő témakör köré csoportosulnak. Egyrészről felmérik a válaszoló egészségi állapotáról alkotott szubjektív képét, az egészségét befolyásoló tényezőket, közte a dohányzási, alkoholfogyasztási, sportolási szokásait, gyógyszerszedését, az egészségügyi ellátással kapcsolatos tapasztalatait, és társadalmi, demográfiai jellemzőit. Az ELEF nagy előnye az osztályvezető szerint, hogy azoknak az egészségi állapotáról is képet ad, akik nem veszik igénye az ellátórendszert.

A felmérés magyar adatai 2020 tavaszától, a nemzetközi eredmények 2020 év végén lesznek elérhetőek.

Azok, akik az ELEF-ben vállalják a válaszadást, egy külön táplálkozási és tápláltsági - Országos Táplálkozási és Tápláltsági Állapot Vizsgálat (OTÁP) - vizsgálatban is részt vehetnek, amelynek leginkább a túlsúly, a táplálkozási szokások és a rendszeres mozgás feltérképezés, valamint a kockázati tényezők azonosítása a célja - mondta Szentiványi Mátyás, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója. A mintegy 1000-1200 válaszadónak 3 napig táplálkozási naplót kell vezetni. Az OTÁP felmérés 2020 februárjáig tart.