A kutatásban részt vevő hat munkacsoport a Népegészségügyi Kar irányításával egy négyéves pályázati program keretében azonosítja a legnagyobb súlyú népbetegségekre - a szív- és érrendszeri-, bizonyos daganatos, valamint a cukorbetegségre - hajlamosító állapotokat, kockázati tényezőket, illetve népegészségügyi cselekvési tervet határoznak meg mérséklésükre.

A reprezentatív kérdőíves, valamint fizikális és laboratóriumi vizsgálatokon alapuló felmérés nyomán két és fél év alatt összeállt egy már több mint 420 ezer adatot tartalmazó egyedülálló adatbázis a magyar és roma lakosok társadalmi-gazdasági-demográfiai státuszáról, egészségi állapotáról, laboratóriumi paramétereiről, életmódjáról, táplálkozási szokásairól, fizikai aktivitásáról, gyógyszerhasználatáról, valamint egészséggel és betegségekkel kapcsolatos ismereteiről - idézi a kutatást vezető Ádány Róza professzort, a Népegészségügyi Kar Megelőző Orvostani Intézetének egyetemi tanárát a szakportál.

Az eredmények azt mutatják,  mind a magyar, mind a roma populációban nagy gyakorisággal fordulnak elő szív- és érrendszeri, illetve anyagcsere-betegségekre hajlamosító kockázati tényezők (elhízás, magas vérnyomás, emelkedett éhgyomori vércukor szint és/vagy cukorbetegség, emelkedett triglicerid szint, csökkent HDL-koleszterin szint). A romák körében speciális veszélyeztetettséget jelent, hogy a zsíranyagcsere-zavarok sokkal nagyobb arányban fordulnak elő, fokozott a hajlam diabéteszre, a táplálkozásuk fehérjeszegény, ugyanakkor állati eredetű zsírokban gazdag, a telítetlen zsírok aránya alacsony, a szénhidrát és cukorfogyasztás pedig magas. Az egyedülálló, összefüggés-vizsgálatokra is lehetőséget adó adatbázist a későbbiekben genomikai és lipidomikai adatokkal is bővítik.

A kutatás kiterjed a daganatos megbetegedések terjedésére, a hátrányos helyzetű lakosság mentális egészségének és egészségműveltségének felmérésére is.

A roma lakosok bevonásával készülő kutatás módszertana áttörés a népegészségügyben. Az újfajta módszert más országok is adoptálni tudják, Kanadában például az indián népcsoportokra irányuló vizsgálatokban.