Félmilliárd eurós hitelkeretet kap Magyarország

Az EIB-hitel az ÚMFT gazdaságfejlesztési operatív programjának nemzeti hozzájárulásához nyújthat fedezetet, az első részletet már az idén igyekszik lehívni a kormány.
Papp Zsolt, 2009. január 26. hétfő, 13:00
Fotó:

Az Európai Beruházási Bank 440 millió euró (127 milliárd forint) 25 éves lejáratú fejlesztési hitelt nyújt Magyarországnak. A hitelből fedezi a magyar állam az Új Magyarország Fejlesztési Terv 2,5 milliárd eurós gazdaságfejlesztési operatív program nemzeti hozzájárulását - mondta Veres János pénzügyminiszter a hitelkeret-szerződés aláírását követő sajtótájékoztatón.

Az EIB eddig több 8,9 milliárd eurós hitelt nyújtott Magyarországnak, a mostani megállapodás különösen fontos abból a szempontból, hogy a EIB a pénzügyi válság idejében megemelte a hitelkeretet. E forrásból az Új Magyarország operatív program nemzeti részét finanszírozza Magyarország, így az uniós támogatással együtt 2,5 milliárd eurós támogatás nyílik meg a magyar gazdaság számára - mondta Veres János pénzügyminiszter. A hitel maximum 25 éves futamidejű, a kamatot a lehíváskor állapítják meg. A tervek szerint már az idén lesznek lehívások, az utolsó lehívásra 2012-ben kerülhet sor. Idén 132 millió eurót hívhat le Magyarország, ám most még közel sem biztos, hogy erre sor is kerül - bár a kormány ezen dolgozik.

Múltbeli tapasztalatok alapján a kamat három hónapos EURLIBOR plusz 0,4 bázispont lehet. A hitelkeret illeszkedik az EIB prioritásaihoz, hiszen az első sorban kis és közepes vállalkozásokat hívatott támogatni - mondta Philippe Maystadt, EIB elnöke. "A kormányzótanács elvárása, hogy az EIB ott növelje kihelyezéseit, amely országok jobban megszenvedték a pénzügyi válság hatásait, ezért is örülünk, hogy ily módon segíthetünk magyar gazdaságon" - fogalmazott. A keddi Nabucco konferencián résztvevő Philippe Maystadt kijelentett, hogy az EIB érdekelt a projekt finanszírozásában - hisz ez egész kontinens érdeke. Ám meg kell vizsgálni, hogy a projekt megvalósítható-e. Készek vagyunk ezt finanszírozni projektet, ám még sok elemzés előtt állunk - mondta az EIB elnöke.

HOZZÁSZÓLÁSOK