Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Beruházási Bank 440 millió euró (127 milliárd forint) 25 éves lejáratú fejlesztési hitelt nyújt Magyarországnak. A hitelből fedezi a magyar állam az Új Magyarország Fejlesztési Terv 2,5 milliárd eurós gazdaságfejlesztési operatív program nemzeti hozzájárulását - mondta Veres János pénzügyminiszter a hitelkeret-szerződés aláírását követő sajtótájékoztatón.

Az EIB eddig több 8,9 milliárd eurós hitelt nyújtott Magyarországnak, a mostani megállapodás különösen fontos abból a szempontból, hogy a EIB a pénzügyi válság idejében megemelte a hitelkeretet. E forrásból az Új Magyarország operatív program nemzeti részét finanszírozza Magyarország, így az uniós támogatással együtt 2,5 milliárd eurós támogatás nyílik meg a magyar gazdaság számára - mondta Veres János pénzügyminiszter. A hitel maximum 25 éves futamidejű, a kamatot a lehíváskor állapítják meg. A tervek szerint már az idén lesznek lehívások, az utolsó lehívásra 2012-ben kerülhet sor. Idén 132 millió eurót hívhat le Magyarország, ám most még közel sem biztos, hogy erre sor is kerül - bár a kormány ezen dolgozik.

Múltbeli tapasztalatok alapján a kamat három hónapos EURLIBOR plusz 0,4 bázispont lehet. A hitelkeret illeszkedik az EIB prioritásaihoz, hiszen az első sorban kis és közepes vállalkozásokat hívatott támogatni - mondta Philippe Maystadt, EIB elnöke. "A kormányzótanács elvárása, hogy az EIB ott növelje kihelyezéseit, amely országok jobban megszenvedték a pénzügyi válság hatásait, ezért is örülünk, hogy ily módon segíthetünk magyar gazdaságon" - fogalmazott. A keddi Nabucco konferencián résztvevő Philippe Maystadt kijelentett, hogy az EIB érdekelt a projekt finanszírozásában - hisz ez egész kontinens érdeke. Ám meg kell vizsgálni, hogy a projekt megvalósítható-e. Készek vagyunk ezt finanszírozni projektet, ám még sok elemzés előtt állunk - mondta az EIB elnöke.