Felminősítés: megszólalt Varga

A magyar gazdaság évek óta tartó kiegyensúlyozott és stabil növekedésének köszönhetően tovább javította Magyarország hitelminősítői besorolását a Standard & Poor's - jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter a tárca közleménye szerint. Hozzátette: a szervezet egyúttal elismeri, hogy hazánk külső sérülékenysége és az államadósság mértéke is folyamatosan csökken, ami a kormány korábban meghozott intézkedéseinek köszönhető.
Szepesi Anita, 2019. február 16. szombat, 13:18
Fotó: MTI Fotó

Varga Mihály szerint a felminősítés következő lépcsőfoka igencsak időszerű volt, hiszen a piac már korábban beárazta a magyar fundamentumok érdemi javulását. A Standard & Poor's mostani döntésével a befektetésre ajánlott kategória alsó osztályáról (BBB-) módosította egy szinttel feljebb (BBB-re) a besorolást, bár ennél magasabb hitelminősítés is indokolt lehetne. A mostani megítéléshez hozzájárult, hogy a magyar gazdaság növekedését a korábbi évtizeddel ellentétben nem a túlzott eladósodottság, hanem a hazai gazdaság teljesítőképessége adja, emellett a jórészt forintalapú finanszírozásnak köszönhetően a külső adósság is tovább zsugorodott.

A kedvező hangvétel mellett a hitelminősítő néhány területen óvatosságra is int. A növekedés mértékét például a kormány számításaival és a nemzetközi szervezetek előrejelzésével ellentétben visszafogottabbra becsüli, ami mögött főként a hazai népesedési folyamatok alakulását, illetve a versenyképességet visszafogó egyes tényezőket látja. A kormány már korábban felismerte a kihívásokat, és számos intézkedést hozott ezek orvoslására, továbbá gazdaságvédelmi akciótervet dolgoz ki annak érdekében, hogy a magyar gazdaság növekedése az elkövetkezendő években is magas ütemű maradjon - fogalmazott Varga Mihály.

A tavalyi évre már ismert 4,8 százalékos növekedési adat és a magyar gazdaság jövőbeli kilátásai bizakodásra adnak okot a soron következő értékelésekhez, mindez még vonzóbbá teheti Magyarországot a külföldi befektetők számára - mondta a tárcavezető.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2019.02.16 13:44

@terabit: Így van. 2008-ban, a nagy pénzügyi összeomlás előtt még egy hónappal is megvételre ajánlottak teljesen kétes papírokat. Ennyit róluk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2019.02.16 13:36

Jó 10 éve tudható, hogy a hitelminősítők mögött dilettáns majmok dolgoznak, ergó teljesen mindegy milyen besorolást adnak a befektetésre javasolt kategória határán felül, a is csak pár bef. alap miatt érdekes. Amúgy semmit sem érnek, csak paraziták a gazdaságon az egész világban
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html