Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Varga Mihály szerint a felminősítés következő lépcsőfoka igencsak időszerű volt, hiszen a piac már korábban beárazta a magyar fundamentumok érdemi javulását. A Standard & Poor's mostani döntésével a befektetésre ajánlott kategória alsó osztályáról (BBB-) módosította egy szinttel feljebb (BBB-re) a besorolást, bár ennél magasabb hitelminősítés is indokolt lehetne. A mostani megítéléshez hozzájárult, hogy a magyar gazdaság növekedését a korábbi évtizeddel ellentétben nem a túlzott eladósodottság, hanem a hazai gazdaság teljesítőképessége adja, emellett a jórészt forintalapú finanszírozásnak köszönhetően a külső adósság is tovább zsugorodott.

A kedvező hangvétel mellett a hitelminősítő néhány területen óvatosságra is int. A növekedés mértékét például a kormány számításaival és a nemzetközi szervezetek előrejelzésével ellentétben visszafogottabbra becsüli, ami mögött főként a hazai népesedési folyamatok alakulását, illetve a versenyképességet visszafogó egyes tényezőket látja. A kormány már korábban felismerte a kihívásokat, és számos intézkedést hozott ezek orvoslására, továbbá gazdaságvédelmi akciótervet dolgoz ki annak érdekében, hogy a magyar gazdaság növekedése az elkövetkezendő években is magas ütemű maradjon - fogalmazott Varga Mihály.

A tavalyi évre már ismert 4,8 százalékos növekedési adat és a magyar gazdaság jövőbeli kilátásai bizakodásra adnak okot a soron következő értékelésekhez, mindez még vonzóbbá teheti Magyarországot a külföldi befektetők számára - mondta a tárcavezető.