Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az államtitkár felidézte, hogy a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő intézet pénteken megerősítette Magyarország devizában fennálló hosszú lejáratú államadósságának "BB plusz" szintű osztályzatát, a felminősítés valószínűségét jelző pozitív kilátással. A hitelminősítő szerint Magyarország mellett Portugália áll a legközelebb a felminősítéshez. A hitelminősítőnél a pozitív kilátások átlagosan 12 hónapig vannak érvényben az érintett osztályzatok felminősítéséig, és ebből az időkeretből Magyarország még nem csúszott ki, így jövőre várható a felminősítés - fejtette ki.

Az elemzők is optimisták

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője kommentárjában "kissé csalódást keltőnek" nevezte, hogy a Fitch Ratings nem minősítette fel az ország adósságbesorolását. Az ország pénzügyi stabilitásának és sérülékenységének látványos javulása, a külső adósság meredek süllyedése, a lakossági devizahitelek kivezetése, a fegyelmezett költségvetési politika, az államadósság devizaarányának csökkenése, az államadósság finanszírozásának növekvő lakossági aránya, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) önfinanszírozási programja, valamint a szerény mértékben, de csökkenő GDP arányos államadósság pálya mind indokolttá tehette volna a felminősítést. Szerinte 2016 első felében már felminősíthetik Magyarországot, különösen azért, mert az adósságbesorolás kilátása pozitív.

Balatoni András, az ING vezető elemzője a Fitch döntését kommentálva elmondta: a válság előtt túl optimisták voltak a hitelminősítők, most azonban átestek a ló túl oldalára, láthatóan túl konzervatívak, túl pesszimisták, és ez különösen igaz a Magyarországról alkotott véleményekben. Ugyanakkor minden adott egy 2016 eleji felminősítéshez - értékelt.