Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nemzetközi hitelminősítő pénteken késő este, az európai és az amerikai piaci zárások után bejelentette, hogy a devizában kibocsátott hosszú lejáratú szuverén magyar adósságállomány osztályzatát az eddigi "BB plusz"-ról egy fokozattal "BBB mínusz"-ra javította. Ez az osztályzat a befektetésre ajánlott kategória alapszintje. Az új besorolás kilátása stabil.

A hitelminősítő az indoklásában azt írja, hogy a folyó fizetési mérleg nagy többlete, a jelentős mennyiségű uniós források beáramlása, a bankok külső tőkeáttételének csökkentése, az MNB önfinanszírozási programja és a devizahitelek forintosítása mind hozzájárult Magyarország külső egyensúlyának jelentős javulásához és a sérülékenység csökkentéséhez. A hitelminősítő saját módszertana alapján számolva a nettó külső adósság a GDP 48 százalékára csökkent 2015 harmadik negyedévében a 2012-es 73 százalékról és a következő években ennek további csökkenésével számol.

A szigorúbb fiskális politika összhangban volt az államadósság magas szintről történő fokozatos csökkenésével. A Fitch azzal számol, hogy az államadósság 73,2 százalékra mérséklődik 2017-re a 2015 végi 75,3 százalékos szintről, illetve a 2011-es 80,8 százalékos csúcshoz képest. Közép távon a hitleminősítő az adósság lassú csökkenését várja - derül ki az indoklásból.

A Fitch megjegyzi: az MNB önfinanszírozási programja, melynek keretében növelték a bankok állampapírok iránti keresletét, a szuverén adósság kitettségét csökkentette a külső sokkokkal szemben. Az államadósságnak most már csak 28 százaléka áll devizában a 2011-es 49 százalékhoz képest, a külföldiek kezében lévő forintadósság pedig 23 százalékra esett a 2012-es 40 százalékról.

Nem lesz meg az EU által elvárt közép távú cél

A költségvetési hiány 2015-ben a GDP 1,9 százalékára csökkent a 2014-es 2,3 százalékról, főleg a bevételekben történt 7,7 százalékos megugrásnak köszönhetően, ami a javuló gazdasági körülményeket jelzi - véli a Fitch. A hitelminősítő megjegyzi, hogy 2016-17-ben, a választások előtt, a kormány a nagyobb kiadásait és az adócsökkentéseket az erőteljesebb növekedésnek köszönhető magasabb adóbevételekből akarja finanszírozni. A Fitch arra számít, hogy a hiány nagyjából szinten marad 2016-ban, 2017-ben pedig 2,5 százalékra emelkedik.

A hitelminősítő ugyanakkor azt is hozzáteszi, hogy Magyarország várhatóan nem fogja teljesíteni az EU által elvárt közép távú célt, mely szerint a strukturális hiánynak 2019-re 1,5 százalékra kellene csökkennie a 2015-ös 2 százalékos szintről.

Jobb passzban van a bankszektor

A bankszektor helyzete a hitelminősítő szerint javult, csökkentve ezzel a gazdasági és pénzügyi stabilitási kockázatokat. Az átlagos tőkemegfelelési mutató 2015-ben 19,7 százalék volt, a hitel-betét arány pedig 102 százalékra esett 2015 végére az előző év eleji 122 százalékról. A nemteljesítő hitelek magas arányának csökkentése érdekében egy "rossz bank", a MARK bedőlt kereskedelmi ingatlanokat vásárol (a GDP 1 százalékának megfelelő 350 milliárd forint értékben).

A bankadó 2016-tól történő csökkentése a hatóságok elkötelezettségét mutatják az iránt, hogy javítsák a működési környezetet. Ennek nyomán a FItch azt feltételezi, hogy a kormány nem vezet be a újabb kedvezőtlen intézkedéseket a bankokra nézve. A hitelminősítő emellett a banki hitelezés további zsugorodására számít a magánszektorban mind indén, mind jövőre.

A kritika sem maradt el

Hogy miért csak "BBB mínusz" Magyarország besorolása, a Fitch indoklásában kitér arra, hogy Magyarország egy főre eső GDP-je és a kormányzási mutatói jobbak, mint a "BBB" besorolású országok mediánja, ami tükrözi az ország nagyobb gazdasági fejlődését és a Nyugat-Európával való integrációját. A Világbank Doing Business indikátorai is magasabbak, mint a hasonló besorolású országoké, de a kiszámíthatatlan jogalkotás, a nem befektetőbarát változások az adózásban és a jogi szabályozásokban (beleértve a szektoriális adókat), valamint a nagy adminisztratív terhek a magánberuházásokat is érintik.

A GDP-növekedés a Magyarországhoz hasonló fejlettségi szinten lévő társakhoz képest alacsonyabb. Igaz, a hitelminősítő hozzáteszi: a 2012-es visszaesés után 2013-ban már bővülésre váltott a gazdaság és 2014-ben 3,7 százalékos, majd 2015-ben 2,9 százalékos ütemet ért el, amelyet állami beruházások, a fogyasztás és a nettó export húzott. Ezt támogatta a munkanélküliségben bekövetkezett zuhanás, amely 2016 márciusában 6 százalékon állt a 2014-es 7,7, illetve a 2012-es csúcsnak számító 11 százalékos ráta után.

A hitelminősítő elemzői arra számítanak, hogy 2016-ban a gazdasági növekedés 2,1 százalékra lassul az uniós források felhasználásának visszaesése miatt. Közép távon pedig átlagosan 2 százalékos növekedést produkálhat Magyarország a Fitch szerint. Elemzők szerint a legnagyobb kockázatot az jelenti a magyar kilátásra, hogy az eurózóna kereslete a várakozásoktól elmarad.

Miért stabil?

A hitelminősítő a stabil kilátást azzal indokolja, hogy a fel- és lefelé irányuló kockázatok kiegyensúlyozottak. A Fitch szerint a következő események okozhatnak egyenként vagy együttesen javulást Magyarország besorolásában:

  • a külső eladósodottság további csökkentése magas folyó fizetési mérleg többlettel támogatva,
  • a GDP-arányos államadósság tartós csökkenése,
  • jobb üzleti környezet által támogatott erősebb GDP-növekedés.

Ezzel szemben, ami a magyar adósbesorolásban romlást eredményezhet:

  • a GDP-arányos államadósság újbóli emelkedése,
  • a gazdasági szabályozási környezetben bekövetkező romlás, ami a külső finanszírozásra vagy az államháztartásra negatív hatással lehet.

A hitleminősítő összességében arra számít közép távon, hogy:

  • a költségvetési hiány a GDP 2 százaléka körül maradhat,
  • a GDP-növekedés 2 százalék körül alakulhat,
  • az forintárfolyamban némi leértékelődés lehet,
  • az infláció folyamatosan eléri a 3 százalékos jegybanki célt,
  • az államadósság lassan csökken és 2022-re a GDP 67 százaléka körül alakulhat.

A hitelminősítő szerint egy komoly pénzügyi sokk esetén a magyar leánybankok elsősorban a külföldi anyabankjaiktól kapnának segítséget.

A Fitch kezdte

A Fitch Ratings a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül elsőként adott ismét befektetési ajánlású államadós-besorolást Magyarországnak. A másik két cég, a Standard & Poor's és a Moody's Investors Service egyelőre a befektetési ajánlású alapszinttől egy fokozattal elmaradó - "BB plusz", illetve "Ba1" - besorolással tartja nyilván a hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadósságot, de a Moody's magyar osztályzatának kilátása pozitív.