Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ehhez az kell, hogy a gazdasági növekedés folyamatosan jó adatokat produkáljon, és ne romoljon a hitelminősítők által kiemelten figyelt költségvetési hiány a jelenlegi 2-2,5 százalékról, valamint folytatódjon a cégek külpiacra lépése, és a keleti nyitás eredményei is jobban realizálódjanak. A Moody's márciusi felülvizsgálatakor inkább tartást vár az elemző.

A Standard & Poor's pénteken megerősítette Magyarországnál a befektetésre ajánlott kategóriát stabil kilátással, ami Csath Magdolna szerint jó minősítés. A hitelminősítő ekkor kiadott elemzése szerint némi bizonytalanságot érez a gazdasági növekedés fenntarthatóságában. A minősítők 2017-ben 3-4 százalékos GDP-növekedést várnak, mivel beindul az építőipar, nő a fogyasztás és a bérszínvonal. Ezzel az idei gazdasági növekedés biztosított, de kérdés, mi lesz később.

A közgazdász szerint a hitelminősítő bizonytalannak érzi továbbá az adósságállomány további csökkentését, illetve megjegyezték, hogy a gazdaság szerkezete nem korszerű, sok az összeszerelő üzem, kicsi az innováció. A bankoknál, bár javult a pozíciójuk, még mindig 8-10 százalék között alakul a nem teljesítő hitelek aránya.

A JCRA japán hitelminősítő intézet felminősítésével kapcsolatban elmondta, sok Magyarországon működő japán cég van, nagyon érdekeltek a magyar gazdaság sikerében, és valószínűleg szeretnének mások is ide jönni, ezért fontos a szigetország hitelminősítőjének lépése.

Csath Magdolna szerint a hitelminősítők értékelik a költségvetési hiány és az államadósság csökkenését, a munkanélküliség mérséklődését és azt, hogy az állampapírok egyre nagyobb arányban vannak magyar emberek kezében, ami jelentősen csökkenti a pénzügyi kitettséget - írja az MTI.