Felpörgött a kiskereskedelem

Az ötödik hónapban közel 452 milliárd forintot tett ki a kiskereskedelmi forgalom, ami 5,7 százalékos bővülés a bázishoz képest, havi szinten pedig 0,3 százalékos növekedést jelent - közölte a Központ Statisztikai Hivatal.
Csernátony Csaba, 2005. július 21. csütörtök, 09:01
Fotó:

Májusban a naptárhatással tisztított változatlan áras értékesítés 5,7 százalékkal, 451,9 milliárd forintra emelkedett az előző év azonos időszakéhoz képest. Így az öthavi forgalom 2033,8 milliárd forintot tett ki, ami 4,6 százalékkal haladja meg a bázist. Az első három hónapban tapasztalt stagnálást követően áprilisban és májusban 5 százalékkal nőtt az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem értékesítése, míg a nem élelmiszer-kiskereskedelem értékesítési volumene ezt meghaladóan 6,1 százalékkal bővült, ám ez visszaesést jelent a korábbi hónapokhoz képest. A vizsgált hónapban leggyorsabban az illatszerek, valamint a könyvek, újságok, papíráruk forgalma növekedett, de számottevő bővülést mutatott gyógyszer-, gyógyászatitermék-, valamint a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-kiskereskedelem is.
Az Eurostat előzetes becslése szerint az uniós országokban is megélénkült a kiskereskedelmi konjuktúra. A 25 tagországban májusban 2,1 százalékos volt a bővülést, az eurózóna államaiban pedig ennél 0,1 százalékponttal kisebb növekedés ment végbe éves összevetésben. A még nem teljes körű felmérés alapján a legmagasabb, 12,6 szazalékos forgalombővülés Litvániában volt, de pörgött a kiskereskedelem Dániában és a Szlovákiában is, utóbbi államokban ugyanis 10 százalékos bővülést mértek.

HOZZÁSZÓLÁSOK