2013 első negyedévében is mérnökből, kiskereskedelmi eladóból és informatikai szakértőkből kerestek a legtöbbet a cégek, a hirdetéseket böngésző munkavállalók azonban más irányokban gondolkodtak - derül ki a Profession.hu jelentéséből.

Eladói, raktárosi, fuvarozó állást kerestek a legtöbben

Legtöbben az eladói, raktárosi vagy gépjárművezetői állások iránt érdeklődtek. Emellett még mindig sokan keresik a területi képviselői és asszisztensi pozíciókat. A mérnökök a szabadszavas keresések listája alapján csak a hatodik helyen állnak, pedig a munkáltatók őket várják a leginkább.

A fejvadász és munkaközvetítő cégek mellett legtöbb állást a Tesco, az IT Services Hungary és az Audi Hungária hirdette meg - nyilatkozta Zsédely Krisztián, a Profession.hu értékesítési vezetője. - A legtöbb jelentkezést ennek ellenére egy édességeket forgalmazó cég kapta az egész negyedévben, a hirdetés feladására kijelölt kolléga 2442 jelentkező közül választhatta ki az új területi képviselőt. Valószínűleg ők sem számítottak ilyen zajos sikerre a munkakörben.

Nagyobb az érdeklődés a részmunkaidős állások iránt

Jelentősen nőtt a részmunkaidős állást kereső felhasználók száma is a rendszerben. Decemberben alig 1400-an, míg februárban közel 3000-en néztek ilyen típusú pozíciót. Mint a többi kategóriában, a részmunkaidős hirdetések nagy részében is elmondható, hogy a hirdetők inkább a magasabb végzettséggel rendelkező, nyelveket beszélő munkavállalókat keresik.

A legtöbb felhasználó olyan munkát keresne, amelyben orosz, olasz vagy német nyelvtudását kamatoztathatja. A Profession.hu szakértői szerint ez jól mutatja azt a tendenciát, hogy az angol nyelv ismerete olyannyira alapszintű elvárássá vált, hogy a legtöbben külön ezt be sem írják a rendszer keresőjébe. A felsoroltak mellett a román, a francia és a spanyol nyelvek szerepelnek kiemelt helyen a keresőszavak listáján.