Az inflációs cél elérése érdekében csökkentett irányadó kamat jelentősen visszafogta a kamatkiadásokat, míg az önfinanszírozási program és a devizahitelek forintosítása számottevő mértékű árfolyameredménnyel járt.

Az MNB a 2015 első félév36,2 milliárdos eredményt követően az év második felét is jelentős nyereséggel zárta, így összességében az MNB nyeresége 2015-ben 95 milliárd forint lett. A jegybank nyereségét már az előző években is teljes egészében az eredménytartalék növelésére fordította, és a jegybank vezetése elkötelezett az iránt, hogy a 2015-ben képződött nyereség is az MNB eredménytartalékába kerüljön, ami így szintén korábban nem tapasztalt mértékűre, 150 milliárd forintra bővülhet - hangsúlyozta a jegybank. Az MNB már harmadik éve nyereséges, így továbbra sem terhelte a költségvetést.

A 2015-ös kiugróan magas eredményhez a jegybanki intézkedések is jelentősen hozzájárultak, amelyek a kamateredményt és az árfolyameredményt is pozitívan befolyásolták. Az inflációs cél elérése érdekében folyamatosan csökkentett irányadó kamat hatására a jegybank éves kamatkiadása a három évvel korábbi szinthez képest több mint 250 milliárd forinttal csökkent. Változatlan alapkamatot feltételező pálya éves szinten a GDP mintegy 1 százalékával kedvezőtlenebb jegybanki eredményt jelentett volna. A kamatkiadások mérséklődését a forintosítás és az önfinanszírozási program mérlegszűkítő hatása is támogatta. A forintosítás és az önfinanszírozás jelentős mértékű árfolyamnyereséggel is jártak.

A jegybank számítási szerint a kamatcsökkentések és az önfinanszírozási program az állampapír-piaci hozamok csökkenésén keresztül az elmúlt években jelentősen, a GDP csaknem 1 százalékával mérsékelték a költségvetés éves kamatkiadását - a teljes adósság átárazódásával ez az összeg hosszabb távon elérheti a GDP 1,7 százalékát évente. Az MNB lépései a gazdasági növekedésre és az adóalapok bővülésére gyakorolt kedvező hatásai is hozzájárultak ahhoz, hogy a költségvetés hiánya 2015-ben historikusan alacsony szintre mérséklődjön. A a kamatcsökkentési ciklus és a növekedési hitelprogram (nhp) a vállalatok nettó kamatkiadását 2015 végéig a GDP több mint 0,5 százalékával mérsékelhette, a lakosság bruttó kamatkiadása pedig az elmúlt három évben kevesebb, mint a felére esett vissza. A jegybanki lépések a gazdaság sérülékenységét is jelentősen csökkentették: az önfinanszírozási program az állam, az nhp a devizahitelek kiváltása révén a vállalatok, a forintosítás és a fair bankrendszeri szabályozás következtében a lakosság szabadult meg jelentős kockázattól - fogalmazott az MNB.