Felpörögtek a központosított egészségügyi beszerzések

Másfél milliárd forintról 275 milliárdra nőtt a központosított egészségügyi közbeszerzések értéke 2010-ről 2014-re. - Igaz, a kórházaknak korábban csak három, nagy mennyiségben fogyó egészségügyi termékre (kötszer, infúziós kellékek, sebészeti kesztyű) volt kötelező csatlakozniuk a központosított rendszerhez.
Napi.hu, 2015. március 11. szerda, 17:23
Fotó: Napi.hu

A sikeres központi közbeszerzésekhez a továbbiakban fizetőképes intézményekre van szükség, mert jó árat akkor kap a kiíró, ha az ajánlattevő időben számíthat a pénzére - hangzott el a Medical Tribune gyógyszerpiaci konferenciáján. Drexler Donát, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) közbeszerzéseket irányító munkatársa felvetette, épp emiatt érdekes kérdés, hogy vajon az adósságkonszolidáció egyszeri lépés lesz, vagy folyamatosan lehet rá számítani.

A szakember a központi közbeszerzés sikerei között említette, hogy a földgázbeszerzéssel például 29 százalékot spóroltak. Hasonló mértékű megtakarítást ugyan már nem vár, de legalább az árszintet sikerült stabilizálni. Korábban ugyanis előfordult, hogy háromszoros árkülönbséggel is szerződtek az egyes intézmények földgázszállításra.

Az idei központosított orvostechnikai beszerzésekről szólva elmondta: 1,3 milliárd forint értékben készítik elő az orvosi kesztyűk, 1 milliárd forint értékben a kötésrögzítők, 2,3 milliárd forintért a tisztító hatású eszközfertőtlenítők beszerzését. Elkészült az ajánlati felhívás az infúziós és transzfúziós szerelékek, egyszerhasználatos fecskendők körében mintegy egymilliárd, a zárt vérvételi rendszerek beszerzésére 800 millió forint értékben. Drexler Donát kifejtette, javasolják az ágazati veszélyes hulladékkezelési és biztosítási rendszer bevonását is a központosított közbeszerzési rendszerbe.

A weborvos beszámolója szerint Hankó Balázs az Országos Gyógyszerterápiás Tanács elnöke arról beszélt, hogy a 46 hatóanyagra, 57 gyógyszerre kiírt, összesen öt gyógyszerközbeszerzésben 4,1 milliárd forintos megtakarítást értek el, folyamatos ellátás, és kedvező fizetési határidők mellett.

HOZZÁSZÓLÁSOK