A Wildhorse az első lakossági fórumot 2012. augusztus 16-án, csütörtökön tartja 17 órától a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. (Pécs, Mária u. 9.) II. emeleti konferenciatermében.

A tájékoztató kampány apropóját az adja, hogy a Wildhorse Energy állítása szerint azok a félelmek, melyeket az uránprojektet elvből ellenző civil szervezetek hangoztatnak, jórészt indokolatlanok. A vállalat ugyanakkor hangsúlyozza: a mecseki uránbányászat jövőjét érintő valamennyi kérdés és válasz egyelőre csakis elméleti lehet, hiszen a projekt csupán előkészítési szakaszban van.

Az uránbányászat folyamatát szigorú Európai Uniós jogrendszer szabályozza - szögezi le a cég közleménye. Manapság a kitermelés megindítása, a járulékos üzemek, létesítmények telepítése kizárólag hosszas és körültekintő engedélyezési folyamat után lehetséges, mely által kizárhatók a negatív környezeti hatások. E folyamatnak hangsúlyos része a sugárzástól való védelem vizsgálata. A tervezés minden mozzanatában alapvető követelmény, hogy a bánya radioaktív kibocsátása a rendkívül szigorú EU-szabályozás által megadott határérték alatt maradjon.

A Wildhorse szerint a működő üzem folyamatos ellenőrzése, a dolgozók védőfelszerelése, az üzemegészségügy sokkal szigorúbb és fejlettebb manapság, mint korábban volt. Jóval magasabbak a dolgozók védelmét szolgáló munkavédelmi követelmények is, amelyeket ha nem képes betartani a bányaüzem, akkor nem is működhet. A környező lakosság védelmét szolgáló szigorú jogszabályi követelmények még inkább garantálják azt, hogy a bányászat nem gyakorolhat káros hatást a környéken élőkre - állítják. A társaság közleménye szerint - a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően szigorú belső és külső ellenőrző rendszert fog alkalmazni és folyamatosan ellenőrzi az üzem működését, a biztonsági berendezéseket és a munkavédelmi előírások betartását, ezáltal is garantálva a környéken élők és a dolgozók biztonságát.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) június 27-én közölte, hogy a kormány döntése szerint a következő fél évben állami és piaci szereplők (így a Wildhorse) bevonásával, vegyesvállalati együttműködés keretében vizsgálják meg a mecseki uránérc-bányászat esetleges újraindításának gazdaságossági feltételeit és társadalmi lehetőségeit, amelynek keretében kiemelt hangsúlyt kapnak a környezetvédelmi, egészségügyi és biztonsági kockázatok is.

A tárca szerint a megvalósíthatóság és gazdaságosság mellett alapjában meghatározó döntési tényező lesz a tervezett bányászati tevékenység társadalmi elfogadottsága, a térség lakóinak, és különösen a baranyai megyeszékhely, Pécs lakosainak véleménye. A kormányzat az elemzés eredményének ismeretében határozhat a mecseki uránvagyon kiaknázását célzó tervek további támogatásáról vagy elvetéséről, legkorábban 2012 végén - szögezik le. A vegyesvállalatnak természetesen ezt követően is be kell majd szereznie a kitermelés megkezdéséhez szükséges összes bányászati, környezetvédelmi és egyéb szakhatósági engedélyt.