A megtakarítási szokásokról készült felmérés egyik megállapítása szerint a legalább 500 ezer forint megtakarítással rendelkező megkérdezettek negyedének nőtt a január 1-jei adóváltozásokkal a jövedelme. A felmérés szerint a plusz bevételekből az érintettek 43 százaléka tesz félre többet, mint korábban.

A nagyobb jövedelemről beszámolók 76 százalékának 50 ezer forintnál kisebb mértékben, 24 százalékának pedig 50 ezer forintnál magasabb összeggel lett nagyobb a havi nettó bére.

A megkérdezettek közel fele azt a választ adta, hogy a magasabb bevételből többet tesz félre, mint korábban. A válaszadók 33 százaléka döntő részt feléli a többletkeresetet, jellemzően azok, akiknek 20 ezer forint alatti mértékben nőtt a jövedelmük, az ennél magasabb növekményből már rendszerint félre is tesznek a megkérdezettek. A válaszadók csaknem negyede fordítja többletjövedelmét adósságainak rendezésére, és erről közel azonosan gondolkodik minden megkérdezett, a plusz jövedelem nagyságától függetlenül.

Nagyobb kiadásra fordítja a jövedelemtöbbletet az összes érintett 18 százaléka, ez a magasabb többletjövedelemmel rendelkezőkre jellemzőbb. Új hitel felvételére, és annak törlesztésére a megkérdezettek 4 százaléka fordítaná a növekményt, ez is a magasabb többletjövedelemmel rendelkezőkre jellemző inkább, 50 ezer forintos többblet felett 10 százalék jelölte meg ezt az opciót.