Megint átalakításra készül a kormány a felsőoktatásban

A magyar agrár–felsőoktatás a képzési helyek, a képzések szintjei és a szakok számát illetően is rendkívül szétaprózódott – mondta Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója az M1-en.
Szász Péter, 2020. június 3. szerda, 13:50
Fotó: Pixabay

A kormány új és modern agrár-felsőoktatást szeretne létrehozni és ennek a folyamatnak az első lépeseként létrejön egy központi agráregyetem - idézi az MTI a műsort.

Míg Magyarországon 11 egyetemen és 17 képzőhelyen folyik agrár-felsőoktatás, más hasonló méretű európai országokban - például Hollandiában vagy Ausztriában - egy, legfeljebb két agrár-felsőoktatási intézmény van.

Országonként egy intézménybe koncentrálják a tudást, a forrásokat, és az ebből adódó innováció, fejlesztési eredmények a termék-kibocsátásban és a mezőgazdaság versenyképességében mérhető. A Magyarországnál négyszer nagyobb Lengyelországban is csak kilenc agráregyetem van - mondta Gyuricza.

Nagy probléma az is, hogy a magyar agrár-felsőoktatási intézmények nem reagálják le a valós piaci igényeket - tette hozzá.

HOZZÁSZÓLÁSOK