Ilyen még nem volt, négyből három felvételiző bejutott az egyetemre, de így is nagyot zuhant a felvettek száma

A jelentkezők háromnegyedét felvették az egyetemekre, az ideihez hasonló magas arányban még soha nem kerültek be felsőoktatási intézményekbe a jelentkezők - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium pénteken az MTI-vel. A felvettek négyötöde állami finanszírozásban kezdheti meg tanulmányait. Viszont mintegy 20 ezerrel kevesebb diák felvételizett idén, és az összes felvett száma is durván csökkent.
Szepesi Anita, 2020. július 24. péntek, 16:57
Fotó: Getty Images

A tárca közleményében kifejtette: 2020-ban a sikeres felvételit tevők aránya elérte a 74 százalékot. A jelentkezők közel háromnegyede  felvételt nyert az általa megjelölt felsőoktatási intézménybe, így a sikertelenül felvételizők száma 33 ezerről 23 ezerre csökkent. Tavalyhoz képest 8 százalékkal nőtt a mesterképzésre felvett hallgatók száma. A felvettek több mint 80 százaléka állami finanszírozásban kezdheti meg tanulmányait.

Idén mintegy 20 ezerrel kevesebben jelentkezett felsőoktatási intézménybe, a felvettek száma pedig 79 ezerről 68 ezerre csökkent.

A felsőoktatási ponthatárokat csütörtökön este tették közzé. A 91 460 jelentkezőből 68 112-en felvételt nyertek valamely általuk megjelölt képzésre. Közülük több mint 55 ezren államilag finanszírozott formában tanulhatnak.

Alapképzésre több mint 42 ezer hallgató került be, osztatlan képzésre több mint 7400, mesterképzésre több mint 12 300, felsőfokú szakképzésre pedig több mint 6100. Nappali tagozatra több mint 49 ezer diák járhat majd az általános felvételi eljárás eredményei szerint.

HOZZÁSZÓLÁSOK