Erőteljes válsághatás mutatkozik a Budapestet is magában foglaló Közép-Magyarország régióban, hasonló mértékben nőtt ugyanis a felszámolás és végelszámolás alatt álló vállalkozások száma. Az Opten céginformációs szolgáltató kimutatása szerint 22 százalékkal több céget döntöttek be január első és június utolsó napja között, mint a tavalyi év azonos időszakában. Ez idén 3885 vállalkozást jelent a központi régióban - szemben a 2009 azonos időszaki 3032-vel.

Június önmagában is csúcsot hozott, ebben a hónapban 756 céget vontak felszámolási eljárás alá, amit egyetlen hónap sem közelített meg az elmúlt másfél évben - az előző év júniusához képest például 49,4 százalék a különbség. Ez azonban nem a legnagyobb eltérés az előző év hónapjaival összehasonlítva: idén februárban a tavalyi év második hónapjánál 73 százalékkal több, 582 felszámolási eljárás indult.

A felszámolásokhoz hasonlóan idén január és július között végelszámolásból is sokkal több volt mint az előző év első felében: a 2009. első félévi 3567 ilyen eljárással szemben 21,4 százalékkal több, 4535 indult az idei első hat hónapban. Az idei rekordhónap április volt, amikor 927 vállalkozás végelszámolása indult el - 48 százalékkal több mint 2009 áprilisában.

Az első félévben négy százalékkal kevesebb új cég alakult Közép-Magyarországon mint a tavalyi év azonos időszakában: idén eddig 11 966 új vállalkozást jelent. A vállalkozó kedv csökkenését mutatja az is, hogy a megszűnő, valamint törölt cégek együttes száma (13 680 cég) 14 százalékkal haladja meg az újonnan alakulókét. Az Opten szerint a frissen vállalkozók kedvenc hónapja április volt, csaknem ugyanannyi, 2280 cég indult útjára, mint 2009 negyedik havában.

Január és június között 5260 céget töröltek, 30 százalékkal kevesebbet, mint a tavalyi első félévben. A megszüntetésre irányuló eljárások nagyobb száma miatt ez a trend azonban várhatóan megfordul.