Feltámadhatnak a támogatott lakáshitelek

A devizaalapú kölcsönök drasztikus drágulásával ismét jelentős szerephez juthatnak a lakáshitelpiacon az állam által támogatott konstrukciók.
NAPI Online, 2008. november 18. kedd, 08:53
Fotó:

A hazai hitelintézetek már szinte kivétel nélkül az euróalapúaknál alacsonyabb törlesztőrészlettel kínálják jelzáloglevél- vagy a kiegészítő kamattámogatás mellett nyújtott kölcsöneiket, hiszen az uniós fizetőeszközben számított kölcsönök teljes hiteldíjmutatója többnyire 10 százalék fölé kúszott - írja a Világgazdaság.

A maximális, 15 millió forintos öszszeg igényláse esetén az új lakás vásárlásához, építéséhez igényelhető kiegészítő kamattámogatásos hitelek havi törlesztő-részlete akár 30 ezer forinttal is alacsonyabb a piaci feltételekkel árult euróhitelekénél lehet a bankok online hitelkalkulátorai szerint.

A támogatott hitelek népszerűségének növekedéséhez az is hozzájárulhat, hogy azokat akár ötéves kamatperiódus mellett is igényelhetők. A támogatott lakáshitelek ezredforduló utáni fénykora viszont - amikor havonta átlagosan 50-60 milliárd forinttal nőtt az állományuk - vélhetően már nem tér vissza, leginkább a 2003 decemberétől hatályos szigorítások miatt. Ezek alapján az új lakásoknál 15, a használtaknál pedig 5 millió forintban maximálták az igényelhető hitelt. Emellett a jelenleg devizahitelben ülő ügyfelek a kölcsöneiket nem válthatják át támogatott forinthitelre, és ez utóbbiakat is csak azok a családok igényelhetik, amelyeknek nincs érvényes támogatott hiteles szerződésük.

A lapnak nyilatkozó hitelintézetek is növekvő keresletre számítanak a támogatott lakáshiteleknél, ám nagy rohamra - a már jelzett okok miatt - ők sem számítanak.

A forintalapú lakáshitelek évek óta tartó állománycsökkenése mindenesetre megállhat a piacon. A Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint ezek mennyisége 2005 decemberében érte el a csúcspontját azóta viszont a teljes lakáshitel-állomány nagyjából 45 százalékára csökkent.

HOZZÁSZÓLÁSOK