Feltör a víz Tatán - Pintér Sándor közbelépett

Tata városa 327,7 millió forint kormányzati támogatást kap a karsztvízszint-emelkedés okozta forrásfeltörések azonnali kezelésére - derül ki a Magyar Közlöny legfrissebb számából.
Szász Péter, 2017. augusztus 29. kedd, 19:14
Fotó: MTI Fotó

A belügyminiszter "A helyi önkormányzatok kiegészítő támogatásai" cím terhére, külön pályázat és kérelem benyújtása nélkül, előfinanszírozás keretében, egy összegben, a támogatás felhasználásának és elszámolásának részletes feltételeit meghatározó támogatói okirat alapján nyújtja a támogatást. A kormányhatározat egyben felhívja a belügyminisztert, hogy jövő év június 30-áig készítsen felmérést "a Dunántúli-középhegység területén karsztvízszint-emelkedés okozta intézkedést igénylő feladatokról".

Tatán a 2-3 millió évvel ezelőtti dunántúli vulkánkitörések törésvonalai mentén 16-22 fokos források fakadnak. Ezeket az 1800-as évek végén Budapest vízellátására akartak használni, majd az elképzelést elvetették, mert a víz Budapestig csak 17-18 fokosra hűlt volna le.

A forrásokból és a lefolyó vízből kialakított fürdőben lévő legnagyobb tavat még Esterházy grófné használta fürdésre, ezért Grófi-tónak nevezik. A tó a tatai forrásokkal együtt a tatabányai szénbányászat vízkiemelése miatt 1973-ban elapadt, majd a vízbázis védelme érdekében agyagréteggel terítették be. (Mérgező szenet találtak itthon)

A bányászat megszűnése után a források visszatértek, húsz év alatt 40 méterrel nőtt a karsztvízszint magassága. Tatán naponta több mint 30 millió liter víz jut a felszínre a visszatérő forrásokból.

MTI Fotó /Bodnár Boglárka

HOZZÁSZÓLÁSOK