Idén szeptemberben 4789 elsőéves hallgató kezdheti meg tanulmányait a Műegyetemen. Az intézmény alapképzéseire felvételt nyert jelentkezők létszáma és átlagpontszáma is magas maradt a kedvezőtlen demográfiai folyamatok ellenére is: az állami ösztöndíjas képzési formában az átlagpontszám 415,7, önköltséges formában felvettekkel együtt 413,4 pont.

Enyhítendő az országos informatikushiányt, az egyetem szeptemberi képzési kínálatában idén először szerepel az úgynevezett üzemmérnök-informatikus BProf alapszak is, ahol a hallgatók már két év után bekapcsolódhatnak az ipari vállalatok projektjeibe, három év után pedig alapdiplomával helyezkedhetnek el a versenypiacon - írta az egyetem közleményében.

A Műegyetem a mesterképzési szakokat a gazdaság fejlődéséhez elengedhetetlen tényezőnek tartja a jövő mérnökeinek felkészültsége szempontjából, ezért kifejezetten ösztönzi az alapképzésben tanuló hallgatóit a továbbtanulásra.

Mesterképzésben közel ezer fő kezdheti meg ősszel tanulmányait, illetve további ezer fő nyert felvételt idén januárban a BME mesterszakjainak valamelyikére. Az egyetemre jelentkező közel 11 ezer fő 21 százaléka valamelyik mesterképzési szakra nyert felvételt, ami 7 százalékponttal magasabb az országos aránynál. Idén 25 hazai felsőoktatási intézménybe jelentkeztek száznál többen mesterképzésre.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem idegen nyelvű képzéseire is megnőtt a jelentkezések száma. A tavalyi eredményekhez képest jelentősen, közel duplájára emelkedett az angol nyelvű képzés iránt érdeklődők száma is. A BME a Stipendium Hungaricum Ösztöndíj keretében a világ minden részéből több mint 500 jelentkezőt vett fel, ahova a hallgatók több mint fele a több energiabefektetést és szakmai munkát kívánó mesterképzésekre jelentkezett, doktori képzésre pedig további 46 fő nyert felvételt.