Felzabálják a rovarok a termést

A klímaváltozás miatt egyre melegebb az időjárás, ennek következtében pedig az egyre éhesebb rovarok több millió tonnával több termést pusztítanak el 2050-re még akkor is, ha sikerül 2 Celsius-fok alatt tartani a globális átlaghőmérséklet növekedését – állapította meg egy új kutatás.
Domokos Erika, 2018. szeptember 1. szombat, 07:40
Fotó: Pixabay

A hőmérséklet minden 1 fokos emelkedésével a rovarok a világ rizs-, kukorica- és búzatermésének újabb 2,5 százalékát falják fel - összegzik az eredményeiket a kutatók a Science szaklapban megjelent tanulmányban.

Ez azt jelenti, hogy a felszíni hőmérséklet 2 fokos emelkedésével 213 millió tonna vész kárba a három alapvető gabonaféléből, míg ma 166 millió tonna a veszteség a becslések szerint. A trópusi gabonatermő vidékeken - többek között Brazíliában és Vietnamban - már most olyan a klíma, ami a kártevőknek ideális feltételeket jelent - írta az MTI-re hivatkozva az Index.

A melegben többet esznek a gyorsan növő rovarok

A mérsékelt égövi területek most hűvösebbek, mint ami a legtöbb rovarnak optimális, de ahogy melegszik a klíma, a rovarpopulációk gyorsabb növekedésnek indulnak. Többet is kell enniük, mivel a fokozódó meleg a rovarok anyagcseréjét is gyorsítja. A kettő együtt nagy csapást jelent a termésre - írta a kutatók közleményében Scott Merrill, a Vermonti Egyetem kutatója, a tanulmány egyik szerzője.

A klíma-előrejelzési és hozamadatok, illetve a rovaranyagcsere jellemzői alapján készült modell segítségével a kutatás megállapítja, hogy mindenki rosszul jár:

  • A világ legproduktívabb búzatermesztő régiója, Európa búzájából évente akár 16 millió tonnát is felfalhatnak a gabonaevő rovarok 2050-re.
  • A világ legnagyobb kukoricatermelője, az Egyesült Államok 40 százalékos veszteségnövekedéssel számolhat, ami nagyjából évente 20 millió tonnát jelent.
  • Évente 27 millió tonna rizst falhatnak fel a rovarok Kínában, ahol az összes rizs harmada terem.

Drágább lesz az élelmiszer, a szegények megszenvedik

A melegedéssel emelkedhetnek az élelmiszerárak, ami leginkább a szegényeket fogja sújtani. Kilencből egy embernek a világon ma sem jut elég élelem, a Föld lakossága pedig 2050-re várhatóan eléri a 9,8 milliárdot az ENSZ becslései szerint.

A világnépesség legnagyobb részének élelme kukorica-, rizs- vagy búzaalapú, 2050-re pedig harmadával nőhet a három gabonaféle iránti kereslet az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) becslései alapján.

Nem az a kérdés, megengedjük-e, hogy bekövetkezzen a felmelegedés, hanem hogy mennyi további emelkedést vagyunk hajlandók elviselni - mondta Curtis Deutsch, a Washingtoni Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

A kártevők nyernek

A 2015-ös párizsi klímakonferencián aláírt megállapodás szerint az országok arra törekszenek, hogy a globális átlaghőmérséklet-emelkedést 2 fok alatt tartsák az iparosodás előtti értékhez képest, eközben folytatják az erőfeszítéseket arra, hogy a felmelegedés csak 1,5 fokos legyen. De ha el is érik a célt, a rovarok étvágyát nehéz lesz korlátozni.

Bármelyik klímaváltozási forgatókönyvet is nézzük, a kártevők populációi kerülnek ki győztesen, különösen a mérsékelt égöv nagy produktivitású gabonavidékein, ami az élelmiszerek drágulását fogja hozni - írta Rosamond Naylor, a Stanfordi Egyetem kutatója, a tanulmány egyik szerzője - írta az MTI.

A kép forrása: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Vata Janos, 2018.09.01 08:56

Nem baj, majd még több rovarirtót használnak. Ja, hogy azzal több lesz a rákos beteg? Az sem baj, majd a gyógyszergyáraknak még nagyobb lesz a profitja.
Na, ez egy igazi "ördögi" kör...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html