Az EU-bizottság előző napi brüsszeli közleménye szerint Magyarországnak valószínűleg további konszolidációs erőfeszítést kell tennie azért, hogy elkerülhető legyen a túlzottdeficit-eljárás újraindítása jövő tavasszal.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) szerdai értékelése szerint a bizottsági felvetés "nem néz ki jól, de valójában pozitív". A ház szerint ugyanis a túlzottdeficit-eljárás fenyegetése a legerősebb ösztönző a magyar költségvetés rendben tartására.

A cég elemzői fontos tényezőként emelik ki a bizottság állásfoglalásából levezethető azon utalást, hogy a 3 százalék alatti GDP-arányos államháztartási hiány tartása önmagában nem elegendő; a GDP-arányos államadósság-rátának is csökkennie kell.

A Bank of America-Merrill Lynch közgazdászai közölték: saját becslésük szerint a magyar államadósság-ráta 2014-ben és 2015-ben is 81 százalékon stabilizálódik. A ház szerint ebből az is következik, hogy a jelenlegi forintárfolyam - amelynek átlaga a cég számítása alapján az idei első negyedévben 309 forint/euró volt - túl gyenge az adósságteher csökkentéséhez.

A BofA Merrill Lynch Global Research londoni elemzői mindent egybevetve arra számítanak, hogy a magyar kormány kiigazító lépéseket tesz, mielőtt a túlzottdeficit-eljárás újraindulhatna.

Más nagy londoni házak is ezt jósolták korábbi elemzéseikben. A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének feltörekvő piacokra szakosodott elemzőstábja a választások idején összeállított helyzetértékelésében hangsúlyozta, hogy már tavaly is erőteljesen az újbóli túlzottdeficit-eljárás elkerülésének célja határozta meg a magyar költségvetési politikát, jóllehet sokan a kormány költségvetési alapállásának lazulását jósolták.

A költségvetés feletti EU-felügyelet távoltartásának vágya láthatólag sokkal erősebb, mint a törekvés a lazább költségvetési alapállástól várható előnyökre - fogalmaztak a Morgan Stanley londoni elemzői.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői is az alacsony államháztartási deficit melletti elkötelezettség folytatódását jósolták a választások után, várakozásuk szerint ugyanis a kormány nyilván elejét akarja venni annak, hogy Magyarország ismét az Európai Unió túlzottdeficit-eljárásának hatálya alá kerüljön.