Fenyegetik az erdészeket a fatolvajok

Már nemcsak fát lopnak, az erdészeket is fenyegetik a tolvajok - közölte a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője az MTI-vel.
NAPI, 2013. február 7. csütörtök, 08:21
Fotó: Napi.hu

Legutóbb vasárnap "üzentek" a fatolvajok a parkerdő munkatársainak: tucatnyi idős tölgyfát döntöttek Csobánka egyik erdészeti útjára, feltehetően bosszúból - mondta Lomniczi Gergely.

Csak Csobánka és Pomáz térségéből évente százötven köbméternyi fát visznek el, ennek az értéke tűzifaáron számolva csaknem kétmillió forint. A teljes főváros környéki területről pedig több mint ezer köbméter fát lopnak el egy évben tízmillió forintnál nagyobb értékben.

A valóban okozott kár azonban ennél sokkal nagyobb, mert ezek az erdők védett vagy fokozottan védett helyen vannak. Az esetek többségében kézi fűrésszel vágják ki a fát. A szakszerűtlen, gyakran idő előtti kivágás évtizedek munkáját teszi semmivé. A területet pedig köteles helyreállítani az erdőgazdálkodó, de erre nem kap kártérítést - hívta fel a figyelmet.

Lomniczi Gergely kiemelte: az utóbbi időben azt tapasztalják, hogy a tolvajok egyre nyíltabban fenyegetik az erdészeket, akik közfeladatot ellátó személynek minősülnek. Az erdészeti társaság a rendőrséggel összefogva továbbra is igyekszik megakadályozni a lopásokat, a pilisszentkereszti erdészet ezen a télen eddig tíz rendőrségi feljelentést tett falopás miatt - fűzte hozzá.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gewinner62, 2013.02.07 08:27

nem csodálkozom , ahol a két hét már lassan három éve tart????

minden fához egy TEK-e3s tököst vagy egy csendőrt....kilővési engedéllyel....

persze tudom , hogy hán...ingériában az élősködők nagyobb joggal bírnak,mint az őket eltartók------de a birkák már csak ilyenek---csak bégetni tudnak!!!CSELEKEDNI NEM !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html