A gyenge forint miatt drága a karácsonyfa

Már érkeznek az árusítóhelyekre a karácsonyi fenyők, amelyek forgalma az idén 15 milliárd forintra nőhet a tavalyi mintegy 12 milliárdról, az emelkedést az átlagárak növekedése mellett a műfenyők arányának emelkedése is magyarázza - mondta Boross Dávid, a Magyar Kertészeti Árudák Egyesületének (Makert) elnöke az MTI-nek.
Domokos László, 2020. november 27. péntek, 12:30
Fotó: Pixabay

A országban várhatóan az idén is 2-2,2 millió vágott fenyőt értékesítenek. Egyre többen keresik a cserepes fenyőket, amelyek eladása 15-20 ezerre emelkedhet a tavalyi tízezer darab után, emellett műfenyőkből is 100 ezerrel többet, mintegy 300 ezret adhatnak el.

Az idén minden kategóriának nőtt az eladási ára. A forint gyengülése  elsősorban a nordmann fenyőre van hatással, amelyből évente 500-600 ezer darab érkezik az országba. Az import felfelé húzza a hazai termesztésű fák árát is, így a lucfenyők ára már egyre jobban közelít az import nordmannéhoz.

Idén a luc méterenkénti átlagára 3500-4000 forint körül mozoghat, az ezüstfenyőé 5000 forint körül, míg a nordmann fenyőé 6000-7000 forint lehet.

A fenyők ára nemcsak a mérettől hanem a származási helytől, így a minőségétől is függ - mondta Boross Dávid.

Tavalyhoz hasonlóan a vágott fenyők közül 50 százalékban lucot, 30-40 százalékban nordmannt értékesíthetnek az idén is, az összes többi fajta pedig alig 5 százalékot tesz majd ki.

Mivel fákat már novemberben kivágták, az elnök szerint érdemes a vásárlást nem az utolsó pillanatra hagyni.

HOZZÁSZÓLÁSOK