Bajba kerültek a magyar fiatalok

A magyar fiatalok 52 százalékának csökkentek a bevételei a koronavírus-járvány kitörése óta. A csökkenést érzők átlagosan mintegy 60 ezer forintról voltak kénytelenek lemondani a járvány kitörését követő időszakban - derül ki a K&H ifjúsági indexének legfrissebb adataiból.
Domokos László, 2020. július 31. péntek, 16:36
Fotó: Pexels

A magyar fiatalok többsége a pénztárcáján is megérezte az elmúlt hónapok egészségügyi nehézségeit - derül ki a friss felmérésből.

A K&H ifjúsági indexe szerint ugyanis a 19-29 éves korosztály 29 százalékának nagyobb, 23 százalékának pedig kisebb mértékben csökkentek a bevételei a járvány kitörése óta. Ezzel szemben 41 százalékuk nem érzékelt változást, 7 százalékuk pedig jövedelememelkedésről számolt be. Akiknek csökkent a bevétele, azoknak átlagosan 60 ezer forinttal kevesebbel kellett beérniük ebben a két hónapban, 49 százalékuknak a korábbinál havi 20-99 ezer forinttal kevesebb jutott - áll a K&H Bank ifjúsági index kutatásának eredményeiben.

A fiatalok 13 százaléka azt mondta, hogy a főállásból származó bevétele megszűnt, 20 százalékának jelentős mértékben visszaesett. A mellékállásból származó jövedelem megszűnése vagy csökkenése 28 százalékukat érintette. A 26-29 éves korosztály tagjainak 45 százaléka kapott kevesebbet az első számú munkahelyéről, ezen belül 19 százalékuk egyáltalán nem kapott fizetést.

Sok szülőnél is vékonyabb lett a pénztárca

A fiatalok 46 százaléka úgy látta, hogy a szüleik bevételei is mérséklődtek a koronavírus-járvány márciusi kitörése óta. Valamivel kevesebben, az érintettek 43 százaléka szerint a szülők bevételei nem változtak, 3 százalékuk pedig emelkedést tapasztalt. (A fennmaradó 8 százalék nem lát rá a szülei pénzügyeire vagy nem nyilatkozott róla.)

A fiatalok felét, jellemzően a fiatalabb korcsoportba tartozókat támogatják anyagilag is a szüleik. E csoportnak most a 10 százaléka kevesebb támogatást kapott a szülőktől több, mint 4 százalékuk pedig azt mondta, a járvány óta a szülők nem tudnak támogatást nyújtani.

Bár sokan szülői segítségre is számíthattak, jónéhányuknak már szembesülniük kellett saját jövedelmük csökkenésével, legrosszabb esetben megszűnésével - mondta Árva András, a K&H Bank lakossági marketing szegmensének vezetője.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2020.08.01 10:21

Nemcsak a fiatalok kerültek bajba, szinte mindenkinek jövedelemcsökkenést okozott a járvány.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

totyika, 2020.07.31 19:22

Arról viszont nem szól a fáma, hogy minden plusz teljesítmény nélkül megemelték a fizetéseket, ez növelte a fogyasztási cikkek árát, ami a KSH hazug infója szerint egy év alatt 3,5%-kal növekedett a fogyasztói árak láncindexe, s a nyugdíjakat tavaly erre az évre 2,8%-kal emelték. Az már egy másik dolog, hogy létezik egy úgynevezett nyugdíjas fogyasztói kosár is ( ebben nem szerepelnek, sem a plazma TV készülékek, sem a belga csokik, sem pedig a peanut butter, etc.)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html