Fiatalok szja-mentessége: mi a kormány célja?

Orbán Viktor miniszterelnök a közelmúltban bejelentette, hogy a 25 év alattiak mentesülnek a személyi jövedelemadó (szja) befizetése alól. A részleteket ugyan még nem ismerünk, a KSH adatai szerint összesen mintegy 280 ezer fiatalt érinthet a rendelkezés. Miért pont az szja-kedvezmény bevezetése mellett döntött a kormány? Ennek több indoka is lehet a Niveus Consulting Group adótanácsadó cég szerint.
Szabó Zsuzsanna, 2021. január 18. hétfő, 15:01
Fotó: Pixabay

Az elmúlt 10 évben a korhoz köthető adókedvezményekre többször is akadt példa a jövedelemadó rendszerben és az sem az első alkalom, hogy a 25 év alattiak adókedvezményben részesülnek.

A 25 év alatti munkavállalókat foglalkoztató munkaadók például 2018. december 31-ig szociális hozzájárulási adó (szocho) kedvezményt kaptak, ami legfeljebb havi 100 ezer forint adóalapcsökkentést jelentett, azaz ennek a szochóját nem kellett a foglalkoztatónak befizetnie az államkasszába - emlékeztet a Niveus adótanácsadó cég. A fiatal munkavállalók szocho-kedvezményét azonban - több más kedvezménnyel együtt - 2019-ben eltörölték azzal, hogy a pályakezdő fiatalok után még átmenetileg érvényesíthető volt a korábban kapott kedvezmény.

Az adótanácsadó azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy ebből az szja-mentességből egyelőre még csak a bevezetés ténye ismert és az igazán érdekes dolgok - mint mindig - a részletekből derülhetnek ki. Ami viszont biztos, hogy a KSH legfrissebb statisztikái szerint 2020. III. negyedévében összesen körülbelül 280 ezer 25 év alatti fiatal dolgozott, azaz őket érintheti az szja-mentesség.

Mire vonatkozhat a kedvezmény?

Ezzel kapcsolatban az egyik fontos kérdés az, hogy általános szja-mentességről beszélünk, vagy egyes jövedelemtípusokra fog vonatkozni a mentesség, ahogy például a négy vagy több gyermekes anyák szja-kedvezménye működik - jegyezte meg Fischer Ádám, a Niveus Consulting Group jogi partnere. A szakember úgy véli, ez utóbbi irányt fogja most is választani a jogalkotó. A négy- vagy többgyerekes nők szja-kedvezménye ugyanis 'csak' a bér- és bérjellegű jövedelmekre vonatkozik, az osztalékból vagy ingatlanbérbeadásból származó jövedelem után nekik is fizetniük kell szja-t - mutat rá a szakember.

A szakember ugyanakkor rámutatott, hogy azért is a négy- vagy többgyerekes anyáknál alkalmazott adókedvezmény lenne a célszerűbb, mert így a fiataloknak a munkával megszerzett jövedelmük (így különösen az iskolaszövetkezeten keresztül kapott jövedelem) lenne adómentes, míg egy általános adómentesség nagyon sok visszaélésre adna lehetőséget (például, ha egy családi cég a gyerek(ek) nevén lenne, akkor a család adómentesen jutna osztalékhoz). Emiatt a Niveus szakértője azt tartja valószínűbbnek, hogy a 25 év alattiak bér(jellegű) jövedelmére lesz alkalmazandó az szja-kedvezmény, ami lényegében meg fog egyezni a szocho-kedvezmény alapjával.

Miért nem szocho-kedvezmény?

Lényeges különbség azonban, hogy míg a szocho-kedvezmény a munkáltatók terheit csökkentette, addig az szja-kedvezmény a kézhez kapott nettó bért emeli meg, vagyis változatlan bruttó bér mellett az szja-kedvezmény a munkavállalónak jó, a szocho pedig a munkáltatónak. Emiatt viszont felmerülhet a kérdés a szakértők szerint, hogy miért nem a korábban is alkalmazott szocho-kedvezmény visszavezetése mellett döntött a kormány.

Erre az egyik lehetséges válasz az lehet, hogy a szocho mértéke az elmúlt években közel a felére csökkent, ezért lehet, hogy a jogalkotó szerint további kedvezmény nem indokolt. Azt is elképzelhetőnek tartják a Niveus szakértői, hogy ezzel a döntéssel az iskolaszövetkezeti foglalkoztatást támogatná a kormány, márpedig az iskolaszövetkezetek eleve nem fizetnek szochót a kifizetett munkabér után.

Az is lehetséges, hogy mivel a szocho-kedvezmény a fiatalok 'hagyományos', azaz nem iskola melletti foglalkoztatását segíthetné elő, a kormány úgy döntött, nincs szükség további munkahely-teremtésre e tekintetben. Erre cáfol rá ugyanakkor a KSH 2020. I. félévére vonatkozó statisztikája: a 15-24 évesek munkanélküliségi rátája az átlagnál lényegesen magasabb, 14,7 százalék volt, a körükben a munkanélküliek száma 40 ezer főre nőtt, munkanélküliségi rátájuk az év első felében 13 százalék volt, ami 2,1 százalékpontos növekedést jelentett az előző évhez képest. A munkanélküliek egyötöde továbbra is ebből a korcsoportból került ki.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kanri_2, 2021.01.19 09:16

@Fricibacsi4: talán a pártodnak nem kellett volna lenyúlni a lóvét és odaadni a ner geciknek. Akkor talán erre is lenne pénz. Hukk...glu..glu..glu
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Fricibacsi4, 2021.01.19 07:59

@laci_52:

Kamu Geri nyugdíjjasoknak járó évi 20 000 Ft-os támogatása és a 14 év alattiak ingyen BKV-ja volt választási osztogatás.
Semmi nem lett belőle.
Még a Tiborcz adót sem vezette be
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Madotati, 2021.01.19 07:57

@laci_52: ezzel szemben várjuk a balliberális összefosás gazdaságpolitikai programját, hadd hasonlítsam össze, hogy kormányra kerülésük esetén milyen intézkedéseket terveznek, milyen koncepció mentén.
Ja az nincs, és nem is volt sose amikor ők kormányoztak. Illetve annyit tudni, hogy a dolgozó magyar lakosság kedvezményekben nem reménykedhet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

I.N.R.I., 2021.01.19 06:01

A sok momentumos, mamahoteles nem dolgozik. Nem is akar. Nagy a táboruk!
Mondjuk arra lusták, hogy a főnökükkel kimenjenek tüncikézni. Németországi antifákat kellett bérelnie a budapesti tüncijükre...nem lesz ebből alapjövedelem!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Denden, 2021.01.19 05:59

Választási kampány. Meg ugye folyamatosan ígéri a Fidesz az egy számjegyű szja-t, hát most tudjuk nem mindenkinek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html