A Fidesz már B-tervben is gondolkozik a Néppárt helyett

A Fidesz nem maradhat az Európai Néppártban (EPP), ha a pártcsalád tovább tolódik balra hagyományos értékeinek képviselete helyett - nyilatkozta a családügyi államtitkár, Novák Katalin a kormánypárt és szövetségese közötti vitáról a Magyar Hírlapnak. Arról is beszélt a konfliktus elegyengetésére felkért politikus, hogy megnézik azt is, a Fidesz mire számíthat május után, melyik lesz az a politikai közösség, ahol a leginkább tudják képviselni a magyarok érdekeit.
Szabó Dániel, 2019. március 23. szombat, 15:41
Fotó: MTI Fotó / Illyés Tibor

"Szétköltöztünk, de még nem váltunk el" - nagyjából ezzel a rövid mondattal foglalta össze a Fidesz és az Európai Néppárt a héten már a magyar kormánypárt felfüggesztésével végződő vitát Novák Katalin az őt interjúvoló Magyar Hírlapnak.

Az EPP-ben összesen 14 párt követelte a nagyobbik magyar tag kizárását - a KDNP-ét nem - főleg azért, mert az EP-választásra fordulva a magyar kormány Jean-Claude Juncker néppárti bizottsági elnököt is támadta új plakátjain, de kifogásolták a magyar jogállamiság helyzetét is. Manfred Weber frakcióvezető megpróbálta elegyengetni a konfliktust, még Budapestre is jött, három pontot határozott meg a Fidesznek: kérjenek bocsánatot a néppárt tagszervezeteitől, tüntessék el a plakátokat és biztosítsák a CEU amerikai diplomát adó képzéseinek Budapesten maradását.

Végül Orbán Viktor írt egy elnézést kérő levelet, de az ügyét már nem menthette azon túl, hogy a Fidesz tagságát csak felfüggesszék. A kormányzati és a párt kommunikációjában ugyan a szavazásról azt mondták, hogy a Fidesz kérte a saját felfüggesztését és az EPP-s bölcsek tanácsának vizsgálata dönt a sorsáról. A magyar fél is felállított egy háromfős tárgyaló delegációt, ennek Novák mellett tagja még Varga Judit uniós kapcsolatokért felelős államtitkár és Szájer József fideszes EP-képviselő.

Most viszont az önfelfüggesztéses érvelés mellett Novák új kommunikációs panelekhez nyúlt, amelyekből az látszik, mintha a párt nem is annyira akarna az EPP-ben maradni, de azért próbálnak párbeszédet fenntartani. "Nem vagyunk alá- és fölérendeltségi viszonyban egymással. Ezért is mondtuk ki, hogy akaratunkon kívül minket nem lehet felfüggeszteni vagy kizárni" - magyarázta Novák Katalin, aki azt is hozzátette, hogy "Brüsszelben kölcsönösen adtunk egymásnak egy esélyt, hogy felmérjük, milyen perspektívát látunk a jövőre nézve" .

"Nem vizsgálóbizottság érkezik Magyarországra, amely hoz egy egyoldalú döntést, hanem párbeszédet fogunk folytatni" - folytatta Novák, aki szerint az EPP-feltételei közül mindet teljesítették, kivéve a CEU-val kapcsolatosat, de azt nem is tekinti a néppárt ügyének.

Bár azt akarják, hogy "végre tényeken alapuló állásfoglalás fogalmazódjon meg, ne a nyugati liberális médiából, hanem első kézből tájékozódjanak", de rögtön arról beszélt, hogy a néppárt után is van élet.

"Megnézzük, mire számíthatunk május után, várhatóan hogyan alakul át a politikai színtér. Egyelőre ez egy sokismeretlenes egyenlet. A kérdés az, melyik lesz az a politikai közösség, ahol a leginkább tudjuk képviselni a magyarok érdekeit" - magyarázta a Fidesz alelnöke, aki szerint a kérdés az, hogy mennyire tolódik balra az EPP. "Mindenképpen lesz átrendeződés, nagy kérdés, a tagpártok rádöbbennek-e végre, hogy vesztes pálya a balra tolódás. A Néppártnak csak akkor van jövője, ha jobbközép pártszövetség marad" - mondta Novák, aki az irányt is kijelölte.

"Az is tény, hogy nem minden - hagyományos besorolás szerint - tőlünk jobbra álló erő elfogadhatatlan és szélsőséges" - jelezte, hogy akár radikális jobboldaliak társaságát keresik majd. A fideszes politikus úgy látja, hogy fontos megvizsgálni, miért hagyták, "hogy az olyan jelszavakat, mint a nemzet, haza, család és biztonság ma Európa számos országában az úgynevezett szélsőjobboldali erők birtokolják."

A politikus az interjú utolsó kérdésében azért arról beszélt, hogy a Fidesz győzött azon a szavazáson, ahol szinte teljes egyetértéssel - 190 igen és 3 nem szavazattal, valamint 70 tartozkódás mellett - döntöttek a párt felfüggesztéséről.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2019.03.25 17:06

@ptiszaii:
Erre egyebkent mar utaltak a Jobbikban, marmint arra, hogy eddig frakcion kivulikent voltak csak jelen, es kerik a felveteluket a neppartba. Az egy ujabb csapast jelentene a fidesznek, szerintem meg az onkormanyzati valasztas elott meg fogjak lepni. O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ptiszaii, 2019.03.25 16:48

Elmondhatjuk.
Fidesz az új oroszpárti szélsőjobboldali párt Magyarországon,
a Jobbik az új polgári néppártos párt Magyarországon.
Helyet cseréltek. :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2019.03.25 16:13

@atombandi:
Szerintem is a szélsőjobb az ő besorolásuk, a rosszabb fajtából. ogyértelmű számomra a rasszizmusuk, a barna bőrű emberek utálat jön át itt is a Fidesz párti kommentekből. Ezeket már megnevelték. A sorosozás sem éppen az antiszemitizmus ellentéte.
Akkor még itt van ez a magyarkodás, minden magyar nyelven beszélő, nem is kell hogy anyanyelve legyen, magyar állampolgár lehet.
Azt gondolja ez a tyúkeszű Viktor, hogy majd az ő hívő szavára ugrani fognak. Lehet, hogy ugranának, de azonnal rájuk repül az ország ahol élnek méghozzá keményen. Ezért is fizetni fognak, már fizettek hasonlóért! De ezt Orbánnak tudni kéne. tudja is, de mit számít ez neki, lényeg, hogy uralja Magyarországot. A hatalomért akár képes koncnak, martaléknak odadobni a határon túliakat! Aljas ember az Orbán! Viktor.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2019.03.25 15:50

Mondtam, hogy ki lesznek csapva. Az mindegy, hogy magukat zartak ki, vagy oket zartak ki, az eredmeny ugyanaz. Mint a rendorfilmekben, leadtak a portan a fegyver es az igazolvanyt, az epuletbe be se lephetnek. Konkretan a teljes politikai befolyasukat elvesztettek, az osszes nepparti tisztsegviselojuk visszahivasra kerul, a neppartban nemhogy nem szavazhatnak, meg csak a targyalasra sem mehetnek el.

Sajat szovetsegeseik tavolitottak el az asztaltol 190-3 aranyban. Eddig csak a balos es liberalis formaciokat utaltak, most mar a jobbost is. Maradt a szelsojobboldal, orban osszes cimboraja onnan kerul ki. Azok pedig inkabb hirhedtek, nem hiresek. Europa bearazta a fideszt egy szelso jobboldali partnak. Lehet azt mondani, hogy ok nem azok, valojaban regen meg jobboldalisaguk is elkepzelhetetlen volt. Emlexem en meg a terdre csuhasok bekiabalasokra, mostmeg a Tomjen Zsotival vallt vallnak vetve lovoldozik a haztartasbeli renszarvasokat.

Ki szerint nem szelsojobboldali part a fidesz? Ki tudja ezt megitelni? Europa szerint az. Par nyugger es cigany szavazata ezen semmit nem valtoztat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2018, 2019.03.25 07:01

@zana: Meg sem lepődök, h a közelmúlt történéseit sem sikerült értelmezned, a valóságot megint kevered a vágyálmaiddal, te szerencsétlen világhülyéje.
Az "Unióban" semmilyen változás nem történt se az EP-ben se az ET-ben.
Az epp-ből szerette volna a fideszt kivágni egy liberálfasiszta kisebbség, ami megbukott. Ehelyett egy fideszes javaslatú win-win döntést hoztak. webernek és orbánnak is kezében maradtak a lapok. Választás után terítenek, és eldöntik ki merre..
Bár ismerve a képességeidet, ebből semmit nem fogsz fel, idióta.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html