Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az EPP február 3-án kezdődő kongresszusán úgy tűnik, mégsem szavaznak a Fidesz kizárásáról - mondták EPP források a Bloombergnek, akik azt is hozzátették, hogy még nincs ebben hivatalos döntés. Mint emlékezetes az EPP tavaly márciusban függesztette fel a Fidesz tagságát a magyarországi jogállamisági aggodalmak miatt.

A Bloomberg megjegyzi, hogy az EPP egyre keményebb kritikák érték amiatt, hogy éveken át fedezéket nyújtott a Fidesznek, miközben a kormánypárt folyamatosan leépítette a demokratikus fékek és ellensúlyok rendszerét. Az Orbán-modellt azóta Lengyelország is adoptálta és más nyugati nacionalista pártok számára is mintául szolgált, ami miatt a demokratikus jogok melletti kiálló szervezetek a demokratikus berendezkedés erodálódásának veszélyére figyelmeztettek.

Az EPP felállította a "Bölcsek tanácsát", amelynek tagjait - Herman van Rompuyt, Hans-Gert Pötteringet és Wolfgang Schüsselt - arra kérték fel, hogy írjanak jelentést a magyar jogállamiság helyzetéről. (A Fidesz erre válaszul maga is kijelölt egy háromtagú bizottságok, amelynek tagjai Novák Katalin alelnök, családügyi államtitkár, Varga Judit igazságügyminiszter és Szájer József EP-képviselő - a szerk.) Ez a jelentés - amelynek eredetileg január elejére kellett volna elkészülnie - képezné az alapját az EPP döntését. A Bloombergnek most EPP-s források - kiemelve a pártcsaládon belüli megosztottságot - azt mondták, hogy a bölcseknek nem sikerült konszenzusra jutni az ügyben.

Az egy centi és a Fidesz

Orbán Viktor miniszterelnök folyamatosan arról beszél, hogy ő még azelőtt kilépne, hogy az EPP kizárhatná a Fideszt, és ha így történne, akkor egy új frakciót hozna létre a populistákkal. A múlt hét pénteki Kossuth rádióban elhangzott interjújában Orbán az mondta, hogy "egy centiméterre" volt a Fidesz attól, hogy kilépjen az Európai Néppártból csütörtökön, mert a pártcsalád többsége elárulta őket. Az EPP többsége ugyanis támogatta azt az európai parlamenti javaslatot, amely sürgetné az ügy megoldását és megduplázott erőfeszítést követelt a Magyarországon és Lengyelországban elkövetett jogsértések megállításáért.

Navracsics segítségére nem tartott igényt Orbán

Az ATV tulajdonosi köréhez tartozó Spirit FM rádiónak nyilatkozva Navracsics Tibor volt uniós biztos úgy vélte, hogy a 7-es cikk ügyében született legutóbbi, az Európai Parlamentben született döntés egy újabb lépés a Fidesz néppárti tagságának megszűnése felé. Navracsics ugyanakkor úgy gondolja, "fontos lenne, hogy a Fidesz a Néppárt tagja maradjon". Navracsics ebben az interjúban: felajánlotta, hogy közvetít a felek között. A miniszterelnök azonban nem élt ezzel a lehetőséggel.

A Bloomberg érdekességként megjegyzi, hogy Orbán már egyeztetett a lengyel kormánypárt, a PiS vezetőjével, Jaroslaw Kaczynskivel a lehetséges európai együttműködésről, illetve, hogy Orbán pont akkor beszél majd Rómában a "nemzeti konzervativizmus" fórumán az olasz populista Matteo Salvinivel egyetemben, amikor az EPP eredetileg megvitatná a Fidesz ügyét.

Fideszesek az ATV-nek azt mondták, hogy ha a Fidesz kilépne a Néppártból, akkor egy olyan, körülbelül 140 fős nagy kereszténydemokrata szövetséget/mozgalmat kell majd az Európai Parlamentben elképzelni, melyhez a Néppártból kilépő Fidesz, Kaczynskiék ECR-frakciója, továbbá Salviniék euroszkeptikus ID-frakciója csatlakozna. És ez a nagy formáció szövetségre is léphetne akár az Európai Néppárttal. Ugyanakkor azt is hozzátették: szerintük ez a döntés "még nem holnap lesz meg".