Trócsányi László igazságügyi miniszter, a Fidesz listavezetője az európai parlamenti választásokon, egyben a magyar uniós biztosjelölt Joseph Daullal, az Európai Néppárt elnökével találkozik - írja a hvg.hu. Ez a csúcstalálkozó egy időben zajlik Manfred Weber EPP-frakcióvezető és Orbán Viktor miniszterelnök tárgyalásaival.

A téma mindkét esetben ugyanaz: el akarják simítani a Fidesz és az EPP vitáját, ami azért robbant ki, mert a magyar kormány plakátkampányt indított az EPP-hez tartozó Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Soros György üzletember ellen. Azzal vádolják őket, hogy utat akarnak nyitni az Európába irányuló tömeges bevándorlás előtt. A néppárt tucatnyi tagpártja úgy véli, ezzel betelt a pohár: a Fideszt ki kell zárni a pártcsaládból, mert leépíti Magyarországon a jogállamot és rágalmazó kampányokat folytat az EU ellen.

A Junckert támadó plakátok miatt kitört botránynak Trócsányi László uniós biztosi karrierje lehet az egyik áldozata, ugyanis a Népszavának több fideszes és kormányzati forrása arról beszélt, hogy minél jobban elmérgesedik a viszony a magyar kormánypárt és az Európai Néppárt, a szociáldemokraták, valamint a liberálisok között, a magyar biztosjelöltnek annál nehezebb dolga lesz őszi európai parlamenti meghallgatásán.

Gáláns gesztusok

A találkozó előtt mindkét fél gesztusokat tett, bár erősen eltérőeket. A 444.hu arról ír, hogy nemrég még a ferihegyi reptérről a városba vezető gyorsforgalmi utat is a vitatott plakátok övezték, ám kedd reggelre ez megváltozott. Ahogy az egyik olvasójuk, Géza kedd hajnalban készült felvételein látszik, gondos kezek bugyikék fedőréteggel takarták le a kifogásolt plakátokat Weber várható útvonala mentén.

Az EPP vezető politikusa, aki a bajor CSU tagja eközben a Magyarországról részben távozni kényszerült Közép-európai Egyetemnek (CEU) tesz gesztust - vette át a hvg.hu az Augsburgerg Allgemeine hírét. Weber azt mondta a német lapnak, hogy budapesti látogatása alkalmával találkozik Michael Ignatieff-fel, a CEU rektorával, és a megbeszélésen fel fogja vetni a bajor kormánnyal egyeztetett ajánlatát.

A lapértesülés szerint ezt azt tartalmazza, hogy Bajorország két katedrát finanszírozna az egyetemen, egy harmadikat pedig egy alapítványon keresztül képzelnének el. A koordinációt a müncheni Technische Universität (TU) végezné.