A Fidesz EP-képviselője szerint kizárhatják a Fideszt a Néppártból

Az egész Európai Unióra nézve súlyos következményei lennének, de lehet, hogy szakít a Fidesszel mostani európai pártcsaládja – mondta a Népszavának Schöpflin György, a párt EP-képviselője, aki biztos benne, hogy a parlamenten átmegy a Magyarország elleni 7. cikkely alkalmazását kezdeményező javaslat.
Domokos Erika, 2018. július 21. szombat, 14:53
Fotó: MTI Fotó

A Népszava interjút közöl Schöpflin Györggyel, a Fidesz európai parlamenti képviselőjével, s egyebek mellett feltették neki azt a kérdést, hogy kizárják-e a Fideszt az Európai Néppártból (EPP)?

"A beszélgetés napján, július 19-én azt mondanám, nem. De holnapra változhat a helyzet, minden nagyon cseppfolyós. Lehet, hogy eljutunk idáig is. A néppárton belül van egy baloldali szárny - a Benelux államok, a svédek, a portugálok egy része, akik kényelmetlenül érzik magukat velünk egy frakcióban. De mi történik, ha kizárják a Fideszt? Én feltettem egyszer-kétszer ezt a kérdést már, és nem kaptam választ. Pedig ez nagyon fontos" - válaszolta a politikus.

Schöpflin szerint eleve nehéz egy pártot kizárni a frakcióból. Egyéneket lehet (érdekes, hogy ez éppen a frakciószabályzat hetes cikkelye), de arra nincs szabály, hogy egy egész nemzeti delegációt kizárjanak - hívta fel a figyelmet az EP-képviselő.

Ha kizárnák a Fidesz, blokkolnák az EU-t

Ha a kizárás mégis megtörténik, akkor Schöpflin szerint lehet, hogy komolyabban veszik majd Matteo Salvini ajánlatát, hogy legyen az Európai Parlamenten belül egy eurókritikus csoport, a Ligák Ligája. Ez azt jelenlené, hogy létrejön egy blokkoló kisebbség, ami megvétózza mondjuk az új költségvetést. Működésképtelen lesz az egész EU. Vagy nem lehet majd új uniós biztost választani, mert ezek a "felforgatók" majd belekiabálnak a konszenzusba, amivel eddig mindig megválasztották a biztost. Én elkerülném ezeket a következményeket - nyilatkozta a Fidesz EP-képviselője a lapnak.

A jövő évi EP-választásokkal kapcsolatban a politikus elmondta, hogy szerinte valószínűleg csökkenni fog a Néppárt és a szocialista frakció létszáma is.

Bevetik a 7. cikkelyt

Schöpflin szerint a 7. cikkelyt beveti majd Magyarország ellen az EP. (Ezt akkor kezdeményezhetik egy tagállam ellen, ha az uniós értékeket veszély fenyegeti, majd következő lépésként különböző szankciókat léptethetnek élebe az ország ellen - a szerk.) A négy baloldali frakció kivétel nélkül megszavazza majd. Sőt, vélhetően a Néppártból is lesznek, akik egyetértenek vele. A nagy kérdés csak az, hogy megkapja-e a kétharmados többséget. Más kérdés, hogy miképpen kezeli az ügyet a Tanács - nyilatkozta Schöpflin a Népszavának.

Van, aki másképp gondolja
A Szlovén Demokrata Párt (SDS) néppárti képviselője Milan Zver szerint nem fogják kizárni a Fideszt az Európai Néppártból; Orbán Viktor túl erős a pártszövetségen belül ehhez - nyilatkozta a szlovén politikus az Indexnek.

A kép forrása: MTI Fotó/Bruzák Noémi.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2018.07.22 10:06

@atombandi: A fidesz csak a lopást és a fakivágást tartja értéknek. Nem sikerült integrálni a fideszt a néppártba. Se. Ez itt a baj.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2018.07.22 08:07

@atombandi: Hogy rettennének meg a cigányoktól meg a nyuggerektől, mikor ezek a fő szvazó bázisaik, bevallottan hazai 500000 roma szavazóik és v agy 250000 külhoni roma szavazójuk és az egyházak által szervezett sokszázezer bigott szavazójuk képezis a gerincet, ezeknek tényleg mindegy a néppárthoz tartozás, de az ország szétlopása is. át vannak mosva
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2018.07.21 23:24

igazabol az a kerdes, hogy a fidesz erteknek tartja-e a neppartot. ha igen, akkor kurva kinos a kilepes, majd mas orszag faszkalap kepviseloivel pacsizgatni. ha nem, akkor tokmindegy. egy atlagfideszest nem erint a dolog, nekik nem szamit, hogy milyen tarsasagba kerultek, hiszen ha korbeneznek maguk korul, akkor sem rettennek meg a sok nyugger meg cigany zombitol. naluk ez nem ertekvalasztas kerdese, hanem vallasi kerdes. fidesz vallas, ugy hivjak...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html