Fidesz a Fidesz ellen: kétélű fegyver az önkormányzatok kivéreztetése

Az iparűzési adó felfüggesztését a fideszes polgármesterek is rossz ötletnek tartják, pedig az ötletgazda Parragh László szerint a kormányfőnél nyitott fülekre talált.
Komócsin Sándor, 2020. november 10. kedd, 08:38
Fotó: Getty Images

A magyar önkormányzatokat megoldhatatlan helyzetbe hozná, ha Parragh László iparkamarai elnök javaslatára jövőre átmenetileg felfüggesztenék a cégek iparűzési adó befizetési kötelezettségét - írja a Népszava arra hivatkozva, hogy a napilapnak nyilatkozó települési vezetők egybehangzóan állítják, hogy a kiesés helyben pótolhatatlan és az államnak a mainál sokkal több működési támogatást kellene adnia.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége elnökségi ülésen vitatja meg az eddigi és a szóba került további elvonások hatását az önkormányzatok működésére. Szeptemberben megfogalmazott javaslataikat, köztük a dolgozók állandó lakhelye alapján szétosztott iparűzési adóra vonatkozó tervüket még nem vitatta meg az érintett belügyi és pénzügyi tárca.

A terv a fideszes városvezetőknek sem tetszik

A napilap információi szerint egyik minisztériumban sem lelkesedtek Parragh László ötletéért, hogy függesszék fel egy évre a vállalatok helyi adójának beszedését és a terv a fideszes városvezetőknek sem tetszik. Papp László debreceni polgármester úgy fogalmazott, hogy a Karácsony Gergely főpolgármester által javasolt adóemelés nehéz helyzetbe hozná a vállalkozásokat, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara javaslata pedig, amely szerint fel kellene függeszteni az iparűzési adót, ellehetetlenítené az önkormányzatokat.

Parragh megtalálta a forrást

Eközben az ötlet gazdája, Parragh László lát egy lehetőséget az iparűzési adó csökkentésére. Hol van az megírva, hogy öt helyettes kell a főpolgármester mellé? - mondta a Népszavának adott interjújában. - Tudom, hogy ez populistán hangzik, de attól még igaz. A fővárosi önkormányzatnak önmérsékletet kellene gyakorolnia és el kell kezdeni valóban takarékoskodni és kigazdálkodni a működés költségeit.

Arra az újságírói felvetésre, miszerint Budapesten 135 milliárdot kellene megspórolni, ami elég messze van a helyettesek fizetésétől, azt felelte, hogy az MKIK elnökeként a vállalkozók érdekeit kell képviselnie. Elfogadhatatlannak tartja, hogy azért kerüljenek a vállalkozások nehéz helyzetbe, hogy a főváros kitermelje a bérfejlesztést.

Parragh a miniszterelnökkel folytatott beszélgetése alapján erős esélyt lát arra, hogy a javaslata át fog menni. A kérdés az, hogy elengedik vagy csupán felfüggesztik az adófizetési kötelezettséget januártól egy évre.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Aomori, 2020.11.10 11:38

Egyre több önkormányzat akad sajnos Magyarországon, amelyek képviselői nem képesek legalább két lépéssel előre gondolkozni. Ha most felfüggesztik az iparűzési adó befizetését, akkor talán a cégek egy része túléli ezt a nehéz időszakot. Ha nem ezt teszi, akkor borítékolható, hogy a bajba került cégek jó része csődbe megy és akkor már nem is kell felfüggeszteni a befizetéseket, mert nem lesz aki befizesse,
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.11.10 10:15

A kamarai tagdíjakat kellene megszüntetni, ha már Parragh segíteni akar.Ezek szerint csak kamuból és érdekből osztja az észt.
Az egész kamarát meg kellene szüntetni, csak lenyúlásnak van.
Az igazi érdekvédó szervezetek önkéntesek, és például úgy nevezik, hogy
IPOSZ, KISOSZ
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html