Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az adatvédelmi hatósághoz fordult, és feljelentést is előkészített a miskolci polgármesteri hivatal, miután kiderült: a közgyűlési ülések helyszínéül szolgáló teremben olyan kamerák és mikrofonok találhatók, amelyek nem részei a közvetítő rendszernek - írja a Népszava. Az ügy belső vizsgálata során megállapították, hogy Kriza Ákos korábbi fideszes polgármester kérésére, Alakszai Zoltán akkori kabinetvezető - ma a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kormányhivatal első embere - engedélyével 2016. augusztusában egy robotkamerát, két térmikrofont és a hozzájuk tartozó vezérlőegységet szereltek fel az ülésteremben.

Az eszközök segítségével a teremben zajló minden beszélgetést hallani lehetett, vagyis akár a képviselők, vagy az ülésre meghívottak egymás közötti magánjellegű beszélgetéseit is. A rendszer független a közgyűlés üléseit egyébként rögzítő és közvetítő felszereléstől: ez például a zárt üléseken lekapcsol, de a felfedezett kamera és a mikrofonok tovább működhettek.

A vezérlőegység nem tárolta a felvételeket, azokat külső, ismeretlen tárhelyre menthették le. Barta György a Velünk a város képviselője a Népszava kérdésére cáfolta a helyi Fidesz szóvivőjének a boon.hu hírportálon megjelent álláspontját, miszerint minden képviselő tudott a kamerák létezéséről. Alakszai Zoltán szerint a miskolci önkormányzat eddig semmilyen konkrét incidenst nem jelzett ebben az ügyben a kormányhivatalnak.