"Egyetértésben a kormánnyal a kis- és középvállalkozások helyi adóterheit csökkentjük. 2021-ben egy évre, a mostani adómérték felére, azaz egy százalékra csökkentjük Debrecenben a kis- és középvállalkozások számára a helyi iparűzési adó mértékét" - írta szombaton Papp László Debrecen fideszes polgármestere a Facebook-oldalán, a bejegyzést a Telex szemlézte.

Papp korábban a Telexnek azt mondta, a Karácsony Gergely főpolgármester által javasolt adóemelés nehéz helyzetbe hozná a vállalkozásokat, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara javaslata, mely szerint fel kellene függeszteni az iparűzési adót, pedig ellehetetlenítené az önkormányzatokat, ezért egyik javaslatot sem támogatja.

Szintén az iparűzési adó elvonása ellen emelte fel a hangját korábban Székesfehérvár fideszes polgármestere is, Cser-Palkovics András. Ő november közepén még arról beszélt, az iparűzési adó felfüggesztése ellehetetlenítené a településeket - hívta fel a figyelmet a lap.

A miniszterelnök szombati bejelentése után megjelent posztjában már úgy fogalmazott: "A most bejelentett újabb állami gazdaságvédelmi intézkedések ugyan érintik az iparűzési adót és bevételkiesést okoznak, de értelmezésünk szerint csak a járvány időszakára vonatkoznak, valamint a városunk bevételeinek jelentős részét befizető nagy adófizetőkre ez a döntés nem terjed ki, csak a kkv szektorba tartozó, főként egyébként magyar tulajdonban lévő kisebb vállalkozásoknak biztosítanak kedvezményes adómértéket 2021-ben."

Cser-Palkovics ugyanakkor azt is hozzátette, hogy "a mostani helyzet megoldása során is egészen biztosan szükség lesz a bevételkiesést kompenzáló állami forrásokra".

Orbán Viktor szombaton jelentette be, hogy a kis-és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adóját január elsejétől a felére csökkentik. A 25 ezer fő alatti települések a kormánytól támogatást kapnak, a nagyobb önkormányzatok pénzügyi helyzetét pedig majd egyenként tekintik át.