Fontos változások jönnek az útlevélnél és a személyi igazolványnál

A kormány benyújtott egy bürokráciacsökkentő törvényjavaslatot. Változás jön az útlevélnél, a személyire új adatok kerülnek fel, és kéményseprőt is könnyebb lesz találni.
Herman Bernadett, 2019. március 12. kedd, 17:23
Fotó: Napi.hu

Bürokráciacsökkentő törvényjavaslat-csomagot nyújtott be a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a parlament elé. A útlevelekkel kapcsolatban fontos változás, hogy illetékmentessé válik az úti okmány cseréje akkor is, ha a tároló elem nem működik hasonlóan a személyazonosító igazolványhoz.

A Nemzeti Adatvagyon Szolgáltatásfejlesztés (NAVASZ) projekt keretében megújul az útlevél-kérelemkezelő rendszer és az útiokmány-nyilvántartás is. A megújítás a közigazgatás irányában megfogalmazott elvárásokkal összhangban az elektronikus adatküldést és információátadást helyezi minden tekintetben előtérbe.

Szintén az elektronikus eljárások bővítését célozza, hogy az általános hatáskörű útlevélhatóság és az eljárásában közreműködő hatóság az úti okmányokkal kapcsolatos feladataik ellátásához jogosultak lesznek bővebb körben (az elektronikus anyakönyvben és az apai elismerő nyilatkozatok nyilvántartásában kezelt adatok teljes körét, valamint az elektronikus anyakönyvi alapiratot) adatokat átvenni elektronikusan az elektronikus anyakönyvből.

A magyar-ausztrál Working Holiday Scheme (WHS) programba való jelentkezéshez szükséges támogatói levelet is lehet majd elektronikusan igényelni. Jelenleg ezt a dokumentumot a Belügyminisztérium illetékes főosztályán személyesen kell jelenleg a kérelmezőnek kérnie. Ennek a közokiratnak a kiállításáért nem kell majd igazgatási szolgáltatási díjat fizetni.

Az elektronikus tároló elemet tartalmazó személyazonosító igazolványhoz (eSZIG) kapcsolódó egyszerűsítés, hogy az igazolványban rögzítik a lakcímet és a személyi azonosítót. Az állami és önkormányzati szervek elektronikus információbiztonságát érintő eljárásoknál az ügyfél terheinek csökkentése érdekében megszűnnek bizonyos előzetes engedélyezési eljárások.

A kéményseprőt is könnyebb lesz találni. Az ilyen tevékenység ellátásának jelenlegi rendszere 2016. július 1-től működik. A törvénymódosítás abban segít, hogy az ügyfelek az illetékes kéményseprő szolgáltatót könnyebben megtalálják, és felvehessék vele a kapcsolatot.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Mekelekke, 2019.03.13 23:58

@sziddha: Ahhoz képest, hogy állítólag megszűnt a kéményseprés, tavaly tavasszal egy hónapon belül három kéményseprő is jött és a régebbi tarifa háromszorosát követelték arra hivatkozva, hogy a családi házunkban egy egyéni vállalkozó lakik, tehát a törvény szerin ez egy gazdálkodó szervezet székháza, ezért továbbra is köteles kéményt sepertetni.
Rohadjon meg a nagy magyar jogrendszer meg az összes ingyenélő vérszívó.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

sziddha, 2019.03.13 08:17

Semjén fővadász uraság inkább arra kereshetett volna érdemi megoldást,hogy a 2016-ban nagy hírveréssel
bevezetett eSzemélyit végre valóban lehessen használni Taj kártyaként és Adó kártyaként is ! Máig nem lehet ezeket
a funkcióit használni az un.egységes eSzemélyinek ! Több tízezer kártya leolvasó hiányzik a felhasználó szervezeteknél !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

sziddha, 2019.03.13 07:44

Egy újabb értelmetlen kormányzati lépés ! Néhány napja jelent meg,hogy az EU új uniós személyi igazolvány
bevezetéséről döntött ! Mivel ,még , az EU tagja Magyarország, a rövidesen életbe lépő EU-s szabályozást kellene
egyszerűen átvenni,bevezetni ! A kéményseprést az orbáni világ,nagy újításaként, évek óta, nem kéményseprők,
hanem a katasztrófavédelem végzi ! Persze,csak ha valaki kéri ezt tőlük ! A kémények éves ellenőrzése megszűnt.
Csak hogy világos legyen : még 1990 előtt ,olyan államigazgatási eljárási törvény létezett,mely szerint a hatóság
nem kérhetett adatot arról, amivel már amúgy is rendelkezett, valamilyen nyilvántartásában ! Nem tartották be,
ahogy 1990 után, a közigazgatási eljárásról szóló törvényben továbbélt ezen szabályozást sem ! Hajrá, Előre !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2019.03.12 22:08

A trolloknak benne lesz a nick is?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html