Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hivatalos ügyintézésre és az orvosi rendelők felkeresésére is alkalmatlan lesz a jövő szerda, akkor - július 1-jén - lesz ugyanis a közszolgálati tisztviselők napja és a Semmelweis-nap.

Ez a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény értelmében az érintettek számára ugyanolyan munkaszüneti nap, mint a január 1., a március 15., a húsvéthétfő, a május 1., a pünkösdhétfő, az augusztus 20., az október 23., a november 1. vagy éppen december 25-26.

Zárva tartanak ekkor a kormányablakok, a megyei és fővárosi kormányhivatalok által fenntartott okmányirodák, az önkormányzatok hivatalai, a polgármesteri hivatalok, az ÁNTSZ-irodák, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ügyfélszolgálatai, de az adóhatóság általános tájékoztató rendszere és az ügyfél-tájékoztató és ügyintéző rendszere sem lesz elérhető.

A köztisztviselők napját 1997-ben tartották meg először, és 2001-től munkaszüneti nap; az egyes hivatalok maguk dönthettek arról, hogy részleges vagy teljes munkaszünetet, illetve ügyeletet tartanak-e; 2011 óta július elseje a kormánytisztviselők napja is.

Zárva lesz a gyógyszertárak többsége, valamint zárva tartanak a háziorvosi rendelők és szakrendelők is július 1-jén. A kórházakban és az Országos Mentőszolgálatnál munkaszüneti napnak megfelelően dolgoznak.

Ugyanis az egészségügyi tevékenység végzésének egyes kérdéseiről szóló 2003. évi LXXXIV. törvény 2011. január 1-től hatályba lépett 15/B. §- a alapján július 1-je Semmelweis-nap (Semmelweis Ignác születésének napja), amely az egészségügyi szolgáltatóknál foglalkoztatási jogviszonyban álló egészségügyi dolgozókra és egészségügyben dolgozókra kiterjedően munkaszüneti nap. A 24 órás folyamatos ellátást nem biztosító, egészségügyi dolgozókat foglalkoztató szolgáltatók - háziorvosi rendelők, szakrendelők, gyógyszertárak - ezért zárva lesznek.

Július 1-jén csak az ügyeletes gyógyszertárakban lehet hozzájutni gyógyszerekhez, ezen kívül csak néhány patika lehet nyitva, melyek vállalják a rendkívüli munkavégzést. Ilyenek például a bevásárlóközpontokban található gyógyszertárak.