Figyelem, megjött a harmadfokú hőségriasztás!

Harmadfokú, azaz a legmagasabb fokozatú hőségriasztást adott ki az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése alapján, szombaton nulla órától szerda éjfélig.
Napi.hu, 2015. július 2. csütörtök, 16:48
Fotó: Napi.hu

Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha legalább három egymást követő napon eléri, vagy akár meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot. Az OMSZ előrejelzése szerint szombattól az Északi-középhegység térségét leszámítva a napi átlaghőmérséklet mindenütt meghaladja a 25 Celsius-fokot. Vasárnap 27 Celsius-fok körüli, a jövő hét első három napján néhol akár 30 fokos középhőmérséklet is várható.

A jelenlegi előrejelzések szerint szerdán este várható egy hidegfront, amely mérsékli a hőséget. Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kéri, hogy a hőségriasztás ideje alatt különösen ügyeljen mindenki a fokozott folyadékbevitelre.

Várható minimum és maximum hőmérsékletek (Celsius-fok)

A tisztifőorvos figyelmeztet, ilyenkor kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását.

A bőr védelméről sem szabad megfeledkezni: naptejjel és világos, jól szellőző bő ruházattal lehet a leghatékonyabban a leégés ellen védekezni. A legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között igyekezzenek árnyékban tartózkodni, kerüljék a tűző napot.

A fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken szórakozók is töltsenek el néhány órát az árnyékban, illetve használják ki a telepített párakapuk nyújtotta hűsölési lehetőséget. Még néhány percre se hagyják a gyermekeket, házi kedvenceket a parkoló autóban.

A bárki által igénybe vehető, légkondicionált helyiségek listája elérhető a katasztrófavédelmi igazgatóságok weboldalán.

A tartós hőség miatt a szív- és a keringési betegségben szenvedőkön túl, ilyenkor bárkinél előfordulhatnak egészségügyi panaszok. Akik a hőség ellenére gépjárműbe kényszerülnek, fokozott óvatossággal vezessenek, hiszen a koncentrációt negatívan befolyásolhatja a meleg. A déli órákban a vízparton pihenők is kerüljék a napozást, valamint ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

HOZZÁSZÓLÁSOK