Figyelmeztet a rendőrség: börtön is járhat a talált tárgyak miatt!

Nem tarthatjuk meg a talált tárgyakat, de hová lehet leadni a gazdátlan pénztárcákat, csomagokat vagy éppen olyan iratokat, amelyekben nincs elérhetőség? Mi lesz a talált, de végleg gazdátlanul maradt tárgyak sorsa? - Erről beszéltek Kossuth Rádió műsorában.
K. Kiss Gergely, 2017. július 12. szerda, 17:29
Fotó: Napi.hu

A tapasztalat azt mutatja, hogy nem minden esetben szolgáltatjuk vissza a talált tárgyakat. Pedig a jogszabály egyértelműen kimondja, hogy minden talált tárgyat vissza kell szolgáltatni, még akkor is, ha értéke csak 1 forintot is képez, ellenkező esetben bűncselekménynek minősül, mely akár 2 évnyi szabadságvesztéssel is járhat - idézi a hirado.hu Markó Attilát, az Országos Rendőrfőkapitányság rendőrezredesét.

Elmondta, a talált tárgyak leadási helyét két részre lehet osztani. Bármilyen értékkel bíró talált tárgyat - legyen az pénztárca, kulcscsomó, személyes okmányok - minden esetben a kerületi illetékes jegyzőnek kell beszolgáltatni. Kivételt képeznek a különböző lőfegyverek, kábítószerek, pirotechnikai eszközök, melyeket a rendőrségen kell leadni.

Miután a megtaláló leadja az általa talált tárgyat, az önkormányzati hivatal külön raktárába kerülnek. Jegyzőkönyvet készítenek, mely tartalmazza a megtaláló nevét és elérhetőségét, illetve, hogy meddig őrzi a tárgyat a hivatal. Abban az esetben, ha a határidőn belül, - amely általában három hónap -, nem jelentkezik a tulajdonos, vagy jelentkezik, de nem tart igényt a talált tárgyra, a becsületes megtaláló megtarthatja azt - fogalmazott Kovács Tamás, Budafok-Tétény Önkormányzatának irodavezető-helyettese.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

csaba1002, 2017.07.12 17:46

"Abban az esetben, ha a határidőn belül, - amely általában három hónap -, nem jelentkezik a tulajdonos, vagy jelentkezik, de nem tart igényt a talált tárgyra, a becsületes megtaláló megtarthatja azt - fogalmazott Kovács Tamás, Budafok-Tétény Önkormányzatának irodavezető-helyettese."

Nem minden esetben.
Megtörtént, hogy valaki egy áruházban talált pár tízezres, amit le is adott, majd bevitte egy vezetővel, az önkormányzathoz. Ott átvették, már a kezébe olyan kitöltetlen jegyzőkönyv űrlapot kapott, hogy bekarikázva, miszerint nem tart igényt a megtalált javakra, amit előre alá is írattak vele. Egy év múlva sem jelentkezett a tulajdonos, simán eltette a pénzt az önkormányzat. A városi jegyzőnél reklamált, kapott is egy hivatalos választ, hogy minden a törvények szerint történt.
Érdemes ebben az országban becsületesnek lenni? Ha boltban, vagy más nem utcai területen találtad, akkor minden esetben állambácsi elkobozza....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html