Figyelmeztetés a kormánynak: legyen körültekintő

A Nemzetgazdasági Minisztérium idei költségvetést módosító tervezete 152 milliárd forinttal emelné meg a kiadásokat, amely a pénzforgalmi hiányt GDP-arányosan 0,5 százalékponttal növelné - derül ki a Költségvetési Tanácsnak véleményezésre benyújtott tervezetből. Az NGM szerint az uniós módszertan szerinti hiánycél nincs veszélyben, de a KT nem zárta ki ennek kockázatát, ezért egyebek mellett az Országvédelmi Alap fenntartását javasolta.
MTI, 2014. június 20. péntek, 14:30
Fotó: Napi.hu

Az Antenna Hungária Zrt., a Magyar Gáz Tranzit Zrt. állami tulajdonba vétele, az AVE Magyarország Kft. és a FŐGÁZ Zrt. megvásárlásának finanszírozása miatt szükséges a kiadásokat emelni.

A KT megjegyzi: nem észleltek ugyan olyan kifogásolható rendelkezéseket, amelyek indokolnák az egyet nem értés jelzését, de a KT szerint nem zárható ki teljesen a kockázata annak, hogy a tranzakciók egy része az ESA-hiányt is növelni fogja. Ezért a tanács körültekintő, takarékos költségvetési gazdálkodást és az Országvédelmi Alap fenntartását tartja szükségesnek mindaddig, amíg a hiánycél elérését és az adósságcsökkentést övező kockázatok megnyugtatóan nem csökkennek.

HOZZÁSZÓLÁSOK