Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tájékoztatás szerint az energetikai audit során egy meghatározott módszerrel felmérik az adott épület vagy létesítmény energia veszteségpontjait, és meghatározzák, illetve számszerűsítik az energia-megtakarítási lehetőségeket. Az audit során a veszteségfeltárás mellett korszerű módszerek alkalmazásának lehetőségeit is vizsgálják, amelyek lehetnek a megújuló technológiákat, valamint a hulladékhő-hasznosítást alkalmazó lehetőségek, vagy energiatudatos felhasználást célzó javaslatok, intézkedések is.

Az európai uniós szabályozás alapján megalkotott energiahatékonyságról szóló törvény értelmében a nagyvállalatoknak december 5-ig első alkalommal, attól kezdve pedig négyévente kell az energetikai auditot elvégeztetniük. Akik idén ennek nem tesznek eleget, azoknak ezt legkésőbb jövő év végéig pótolniuk kell, mivel onnantól szankció kiszabására kell felkészülniük.

A közlemény szerint az energetikai audit úgy kerülhető el, ha az adott nagyvállalat erre akkreditált szervezet által tanúsított ISO 50001 szabvány szerinti energiairányítási rendszert működtet. Ez utóbbi egy olyan menedzsment-rendszert takar, amelynek célja a vállalat energiahatékonyságának és energiatudatosságának folyamatos és számszerűsíthető mérése, nyomon követése, valamint a bevezetett intézkedések hatásainak folyamatos felülvizsgálata, és ennek eredményeként az energiahatékonyság növelése.

Az MVM Partner új szolgáltatási csomagjának keretében akár teljes körűen képes lebonyolítani a kötelező energetikai auditálást, vagy igény szerint kiépíteni az ISO 50001 szabvány alapú energiairányítási rendszert - közölte a társaság.

Az MVM Partner elsőként a gépiparban tevékenykedő ügyfelének, a Phoenix Mecano Kecskeméti Kft.-nek, illetve a Spar Magyarország Kft.-nek és a Szombathelyi Erdészeti Zrt.-nek lesz segítségére az energetikai audit lebonyolításában - derül ki a közleményből.