Figyelmeztetés jött a hatóságtól - minden bevásárlót érint!

Matrica-kampányt indítanak, hogy az emberek parkoláskor ne hagyják a gyerekeiket és a házi állataikat az autóba zárva a nyári hőségben. A kampányhoz eddig öt áruházlánc, a Lidl, a Metro, a Reál, a Spar és a CBA egyes üzletei csatlakoztak - írják közleményükben.
Szabó Dániel, 2017. augusztus 2. szerda, 15:59
Fotó: Napi.hu

"Ne hagyj az autóban!" - Matrica-kampányt indít a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Vigyél Haza Alapítvány, hogy felhívja az emberek figyelmét, a nagy hőségben különösen fontos odafigyelni védtelen szeretteinkre. A bevásárlóközpontok, áruházak bejáratainál elhelyezett figyelemfelhívásoktól azt várják, hogy az autóval érkezők nem felejtik majd gyermekeiket és házi kedvenceiket a tűző napon percek alatt felforrósodó autóban.

A figyelmeztető felirat fontosságát és szükségességét az elmúlt évek sajnálatos tragédiái is alátámasztják. A kampány célja, hogy az életük, egészségük megóvásáért felelős felnőttek minél kevesebb gyermeket, állatot hagyjanak magára a tűző napon parkoló, lezárt járművekben. A 30 Celsius fokos melegben ugyanis az autó belseje 10 perc alatt 70 fokosra forrósodhat, így már néhány percnyi felelőtlenségnek is súlyos egészségkárosodás vagy akár halál lehet az ára - ismertetik, hogy miért indították el a kampányt.

A kampányhoz eddig öt áruházlánc, a Lidl, a Metro, a Reál, a Spar és a CBA egyes üzletei csatlakoztak. A honlapjukon megadott elérhetőségeken további szolgáltatók és boltok csatlakozására számítanak.

A hőség az állatok szervezetét a mindennapokban is megterheli. Annál is inkább, mivel kedvenceink igen csekély mértékben képesek izzadással megszabadulni a fölösleges hőtől. A NÉBIH összegyűjtötte azokat a hasznos tippeket, amelyekkel a felelős gazdik elviselhetőbbé tehetik a kánikulát kutyáik számára:

 

  • Soha ne hagyjuk kedvencünket a tűző napon kikötve vagy kocsiba zárva!
  • Kánikulában ne futtassuk kutyánkat, sétálni is csak a kora reggeli és esti órákban vigyük!
  • A szívbeteg és az idős kutyákra különös gondot kell fordítanunk, hiszen ők érzékenyebbek a melegre.
  • Ha a kertben, szabadon tartjuk kutyánkat, mindig legyen számára árnyékos, hűvös hely, ahol a hőség elől menedéket talál!
  • Mindig biztosítsunk számára friss ivóvizet!
  • A nagy melegben a kutyák étvágya is csökken, ezért etetni több részletben, az esti és a reggeli órákban célszerű.
  • A dús, hosszú szőrű kutyák szőrét érdemes nyárra rövidre nyírni, így könnyebben átvészelik a meleg időszakot.

Az elmúlt napok hősége miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat az összes megyére első-, másod- és harmadfokú figyelmeztetéseket adott ki a hőség miatt.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK