Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az óvatlanság, túlzott bizalom még mindig gyakori áldozati magatartás. Az idős emberek korukból, egészségi állapotukból, életmódjukból, szokásaikból, hiszékenységükből adódóan könnyebben megtéveszthetők.

A biztonság pedig nagyon sok esetben óvatosság és odafigyelés kérdése - magyarázta Ernsztné Csáki Melinda rendőr főhadnagy, a Mohácsi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési főelőadója, a Dunaszekcsői Idősek Napközijén.

A szakember az alábbiakra hívta fel a nyugdíjasok figyelmét:

  • A zsúfolt helyek, bevásárlóközpontok, piacok, tömegközlekedési eszközök, állomások és megállók ideális elkövetési terepet jelentenek a zsebtolvajok számára. Ezeken a helyszíneken különösen figyeljünk az értékeinkre. Vásárláskor soha ne tegyük le táskánkat a pultra vagy a kosár tetejére!
  • Ha tömegközlekedési eszközzel utazunk, akkor a le- és felszálláskor is ügyeljünk csomagjainkra. Azokat soha ne bízzuk ismeretlenekre, ha lehetőségünk van rá, vegyük igénybe a csomagmegőrző szolgáltatást.
  • A vállra akasztható táskánkat mindig tartsuk testünk előtt, vagy szorosan a hónunk alatt, így észrevétlenül senki nem nyúlhat bele. A pénz- és irattárcákat ne a táskák tetején tartsuk, tárolásra pedig a nadrág hátsó zsebek sem nyújtanak kellő biztonságot.
  • Pénzfelvételkor is legyünk óvatosak és körültekintőek, és ha nagyobb összeget veszünk fel, akkor lehetőleg ne menjünk egyedül. A pénzkiadó automata által kiadott bizonylatot vegyük magunkhoz, mert az számos információt tartalmaz a számláról! A bankkártyát, annak PIN kódját, valamint a személyes okmányokat biztonságos helyen tároljuk.
  • A besurranó tolvajok a nyitva hagyott ajtón, ablakon és erkélyajtón jutnak be a lakásba. A kertkaput, lakásajtót akkor is zárjuk kulcsra, ha otthon tartózkodunk, mert így megakadályozhatjuk, hogy idegen jusson be a lakásba.
  • A becsengető idegenekkel kapcsolatban mindig legyünk óvatosak. Előfordul, hogy hivatalos személynek (rendőr, postás, újságos, szerelő, díjbeszedő, mérőóra-leolvasó) adják ki magukat a csalók.