Elkezdődött az adventi időszak, így Pest megye területén - különösen az agglomerációs övezetben lévő - bevásárlóközpontok forgalma jelentősen megnőtt. Az ünnepek közeledtével a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai is fokozott figyelmet fordítanak a közutak forgalmára, a vásárok környékén és a bevásárlóközpontoknál lévő parkolókra, valamint az üzletsorokra egyaránt. Az állampolgárok a készülődés hevében gyakran figyelmetlenebbek, a közlekedés során pedig türelmetlenebbek. Az ünnepi forgatag, a nagy tömeg lehetőséget kínál az alkalomszülte zsebtolvajoknak és az autófeltörőknek is - értékelnek a portálon.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya a Dunakeszi Rendőrkapitányság munkatársaival együttműködve 2018. december 8-án, a "Közösen a biztonságos Adventért" elnevezésű bűnmegelőzési kampány nyitórendezvényével hívta fel a vásárlók figyelmét a rájuk leselkedő veszélyekre, valamint tanácsokat adtak a rendőrök azok elkerülésére.

Bűnmegelőzési tanácsok

Pénztárcájukat, értékeiket, irataikat ne a táskában, hanem a kabát belső zsebében tartsák! Ha nem feltétlenül szükséges, ne vigyenek magukkal kézitáskát, vagy azt tartsák zárt állapotban, lehetőség szerint szorosan a testük mellett - írja a rendőrség.

A bevásárlókocsira ne tegye se a táskáját, se a kabátját, mert egyetlen pillanat is elég ahhoz, hogy az abban lévő értékeket elvegyék.
Ne vigyen több készpénzt magával, mint amennyire előre láthatólag szüksége lesz a vásárlás során.

Bankkártyájára is vigyázzon, ne tartsa mellette a PIN kódot. Mielőtt pénzt vesz fel, figyeljen arra, hogy ne álljon Ön mögött senki. Napjainkban egyre többen vásárolnak internetes webáruházakban. Ebben az esetben is legyenek óvatosak a személyes adataik és bankkártyájuk adatainak megadásakor. Nézzék át a webáruház működési szabályzatát és a fizetési feltételeket, ha lehet, válasszanak utánvételes fizetést és figyeljenek a visszavásárlási garanciára. Ha bankkártyával fizet, válasszon olyan internetes áruházat, ahol a fizetés valamely pénzintézet internetes oldalán keresztül történik.

A parkolókban hagyott autóval kivilágított helyen, ha lehet őrzött parkolóban álljon meg. Az utastérben ne hagyjon látható helyen értékeket, műszaki cikkeket. A már megvásárolt ajándékot a vásárlást követően a csomagtartóba tegye be. Ellenőrizzék, hogy valóban bezárták-e a járművet. Az ablakokat mindig húzzák fel.

A jármű indítókulcsát is nehezen hozzáférhető helyre tegye el! A nadrág hátsó zsebe nem biztonságos. Az áruházak parkolóiban ilyenkor megjelennek az adománygyűjtők és az értéktelen, jellemzően bóvli tárgyakat kínáló árusok. Ezeknek a személyeknek a pénzünk megszerzésén kívül gyakran céljuk az is, hogy adatainkat megszerezve később bejussanak a lakásunkba.

Ha hosszabb időre utazik el az ünnepek idején, ha lehetséges kérje meg a szomszédját, barátját, hogy néhány naponként menjen be a lakásba, kapcsolja fel a villanyt, ürítse ki a postaládáját.

A Pest megyei rendőrök a szükséges mértékben segítik a forgalmat az üzletközpontok környékén és járőröznek azok parkolóiban. Amennyiben rendőri segítségre van szükségük, tegyenek bejelentést az ingyenesen hívható 107-es illetve 112-es segélyhívó számok valamelyikén!