Az év elején Oroszországból indult az kizsákmányoló kezdeményezés, hogy fiatal, szerelemben vagy iskolai eredményeikben, testi fogyatékossággal, szépséghibákkal rendelkező fiatalokat játéknak álcázott kihívások elé állítják őket. Nem egyszer, a csőbe húzott gyerekeket öngyilkosságba kergették, máskor "csak" azt követelték tőlük, hogy borotvával egy bálnát vágjanak a karjukba. Mindezt általában zsarolással érték el, a kihívások alatt kompromittáló anyagokat csaltak ki magukról, társaikról. A csoport egyelőre Magyarországon szervezetten még nem jelent meg.

Az online világban, az interneten számos veszéllyel találkozhatunk, bűncselekmények, szabálysértések áldozataivá válhatunk, de mi is árthatunk másoknak. Rendkívül fontos a tudatos internet-használat, mind a fiatal, mind pedig a felnőtt korosztály tekintetében. A legsérülékenyebbek a gyermekek és a fiatalok, ezért a felnőtt társadalom irányukba felelősséggel tartozik - áll a Police.hu-ra feltöltött közleményben.

A rendőrség ezért irányelveket fogalmazott meg a szülőknek, amelyekkel biztonságban tudhatják a gyermekeiket. A legfontosabb javaslatuk, hogy a felhasználók töltsenek le szűrő- és biztonságos böngészést lehetővé tevő programokat: erről az internetszolgáltatónk, valamint az általunk használt programok nyújtanak információt.

Azt tanácsolják a felhasználóknak, hogy határozzák meg, a gyermekek milyen oldalakat látogathatnak meg, mennyi időt tölthetnek a neten. Emellett javasolják, hogy a közösségi oldalakon létrehozott profilokon a lehető legkevesebb információt adjuk meg magunkról. Például ne kerüljön fel sem lakcím, telefonszám ezekre a felületekre, valamint ne adja meg senki vagyoni vagy éppen egészségügyi helyzetének adatait.

A szülőkhöz címzik, hogy beszélgessenek a gyermekeikkel, töltsenek időt, alakítsanak ki olyan bizalmas kapcsolatot, hogy a gyerekek virtuális életébe is beavassák őket. Célszerű megkérni a gyermekeket, hogy időnként mutassák meg a profiloldalaikat. A szülők vegyenek részt a virtuális életben is.

Figyelmeztetnek, hogy az interneten is élnek a személyiségi jogok. Senki se töltsön fel magáról vagy barátairól, ismerőseiről olyan képeket, amelyekkel méltatlan helyzetbe hozzák saját magukat, vagy ismerőseiket.

Emellett a rendőrség az iskolai programjaiban folyamatosan foglalkozik a biztonságos internetezés kérdéskörével. Előadásaikban kiemelten foglalkoznak az online veszélyekre való felhívással, a gondok és problémák interaktív megbeszélésével.

Ha további információra van szükségük, forduljanak bizalommal a rendőrség bűnmegelőzési egységeihez.

Nemcsak a rendőrség segít

A hatóság tájékoztatójában, ajánlja, hogy a felhasználók nyugodtan fordulhatnak kérdéseikkel civilekhez, egyéb szervezetekhez is.A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány honlapon, ahol chatelve is értekezhetnek, de a 116-111-es telefonszámon is elérhetőek.A biztonságos internetezéssel kapcsolatban hasznos információk találhatók az alábbi a Safer Internet és a Biztonságos böngészés honlapokon.

A káros tartalmakról a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság a honlapján várja a http://internethotline.hu bejelentéseket.
Az UNICEF pedig Helpapp néven külön alkalmazást készített, amelyen keresztül a gyerekek okostelefonokon kérhetnek segítséget, ha az interneten vagy az iskolában zaklatják őket.